Цял арсенал е открит в дома на самоубилия се в ДАНС (снимки)

БНС твърди, че покойният мъж отдавна не е част от организацията и призова разследващите да не използват "недобросъвестно" случая

Голямо количество оръжия и боеприпаси са открити в дома на самоубилия се в ДАНС мъж, съобщиха от прокуратурата.

От там уточниха, че се разследва склоняване към самоубийство, но не дадоха повече подробности.

В понеделник точно преди да мине през металдетекторна врата за охрана и контрол на достъпа мъжът се простреля в главата със самоделно огнестрелно оръжие – писалка, тип "оса". Тогава прокуратурата съобщи, че разследва и опит за нападение срещу служители на ДАНС.

Още преди ден стана ясно, че мъжът е симпатизант на Българския национален съюз (БНС) и според неофициална информация, разпространена от бТВ, е бил извикан в ДАНС във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на БНС и на "Луковмарш", в който съюзът активно участва.

Във вторник от БНС призоваха разследващите да не използват "недобросъвестно" самоубийството на техен симпатизант в ДАНС.

Според БНС мъжът за няколко години е бил член на организацията, но преди около 8 години се е отдръпнал от дейността ѝ, макар на хартия да остана член.

"За своето оттегляне той не заяви ясна причина, но след смъртта на майка му, видимо започна да се затваря в себе си и да се изолира от околния свят. За съжаление не откликваше и на нашите опити да влезем в контакт с него. Той живееше в тежко социално положение и трудно преживяваше като дългогодишен служител на БДЖ. Дълбоко съжаляваме, че е решил да отнеме живота си и въпреки всичко, ще го запомним като добросърдечен човек, точен и коректен във взаимоотношенията си с околните и искрено обичащ България", посочват от организацията.

"Не сме сигурни, защо се е наложило той да бъде привикан на разпит, макар от години да не е активен като член на БНС. Как той го е приел и какво комуникация е водил със служители на ДАНС не е споделял с нас. Призоваваме всички отговорни институции да извършат обстойно разследване, което да установи причините и мотивите, довели до тази трагедия. Резултатите трябва да са публично известни, за да бъдат избегнати всички спекулации и съмнения, които неминуемо се пораждат при такова стечение на обстоятелствата", посочват от БНС.

"Ние не приемаме самоубийството нито като изход от трудна житейска ситуация, още по-малко като израз на политическа позиция. Надяваме се този трагичен случай да не бъде използван недобросъвестно от разследващите органи, извършващи прокурорската проверка срещу Български национален съюз", завършват от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България