Цял гарнизон в Сърбия се зарази с коронавирус

Александър Вучич

Увеличава се броят на заразените с коронавирус в Сърбия - новите случаи до днес в 15 часа местно време са 219, починаха още четирима души, съобщават сръбските медии.

Общо регистрираните досега случаи в Сърбия са 2666. Хоспитализирани са 1705 души, от тях 112 са на респиратори.

Тествани са общо 10 761 души, които са отговаряли на критериите за изследване.

Починали са общо 65 души, като през последното денонощие са починали четирима мъже на средна възраст 62 години. И четиримата са имали съпътстващи заболявания.

Няколко десетки членове на Първа бригада на сръбската армия, ангажирани за приемането на идващите от чужбина сърби, са заразени с коронавирус, съобщи президентът и координатор на Кризисния щаб Александър Вучич, цитиран от вестник "Данас".

Вучич съобщи, че е заразен цял гарнизон, но ситуацията в Сърбия би била много по-тежка, ако тези военни не бяха организирали карантината в Морович и Палич.

"Става въпрос за десетки военни, не за отделни хора. Ясно е пред какво са били изправени. Те поеха тежък удар. Благодаря им и се надявам всички да оздравеят", каза Вучич.

Той не уточни за кой гарнизон става дума, нито колко войници са заразени, нито в какво състояние са.

Според информации в социалните мрежи става въпрос за гарнизона в Бачка Топола.

В. "Данас" пише, че част от сръбските граждани, пристигнали от чужбина, са се разбунтували в поставения под карантина лагер в Палич, прескочили са оградата, блъскали са войниците и са влезли в близки контакти с тях. След инцидента те били прехвърлени на друго място.

Още на 30 март Военният профсъюз на Сърбия съобщи, че се обаждат все повече членове на сръбската армия и се оплакват от липса на защитни средства от коронавируса, както и че не се прилагат определените мерки за защита.

Същия ден министърът на отбраната Александър Вулин съобщи за девет заразени войници в северна Сърбия, както и че 642 войници са в изолация. Оттогава няма информация за състоянието им, пише вестникът.

Полицейски час от 17 часа в петък до 5 часа в понеделник влиза в сила в цяла Сърбия от тази седмица, съобщи Танюг.

Първоначалният план бе полицейският час да е в сила за Белград и Ниш като най-големи огнища на заразата с коронавирус, но мярката ще бъде в сила за цяла Сърбия.

Александър Вучич не изключва възможността Белград да бъде поставен под 24-часова карантина заради коронавируса, съобщава в. "Вечерне новости". В предаване на държавната телевизия РТС той каза, че в Белград живеят 22,9 процента от населението, а 50 процента от заразените живеят или се лекуват в столицата. Все пак той изрази надежда, че до един месец ще бъде отменено извънредното положение.

Президентът каза, че заради епидемията гражданите няма да могат да отпразнуват Великден с близките си. Той предупреди гражданите да спазват ограничителните мерки и попита: "Мислите ли, че имаме достатъчно полицаи и войници да задържат хората, които се събират по парковете или по домовете си и дори публикуват снимки в социалните мрежи?" Вучич каза, че вече има заразени 58 войници, двама от които са в тежко състояние.

Вече няма време за чакане, ако ще въвеждаме драстични мерки, сега му е времето, казва за в. "Данас" епидемиологът Предраг Кон. Той уточнява, че сега е пикът на епидемията, който ще продължи още десетина дни, но има един положителен факт - асимптоматичните инфекции, които се откриват сега, се предават трудно и теоретично е възможно вирусът вече да отслабва.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус