Цяла България протестира

Стотици хиляди хора в близо 40 градове на страната излязоха да протестират и тази неделя, след като бунтът им преди седмица доведе до оставка на правителството "Борисов", без нито един от повдигнатите проблеми да намери някакво решение.

Във Варна се събраха около 20 000 души, които скандират "Българи юнаци" и "Всеки ден ще е така до победата", "Мафия". Протестиращите носят плакати с надписи срещу кмета на града Кирил Йорданов "Киро, не сме роби", както и други лозунги като "Банки - поробители - отровихте дните ни". Колоната, дълга близо километър, достигна до офиса на "Енерго Про". Шествието поведоха около 100 варненски рокери, някои от тях обвити в националния флаг с плакати срещу енергомафията и искания за промяна на системата както във Варна, така и в страната.

За оставка на кмета (също от ГЕРБ като във Варна) викаха и на митинга в Русе.

Протестиращите във Варна изгориха чучело, символизиращо политиците в страната. Бяха отправени призиви да не се допуска разделение между недоволните
българи. Бяха раздадени и листовки с разнообразни искания, сред които промяна на политическата система в страната и съд за виновните за състоянието на енергийната система. Има искания за повишаване на доходите и за промяна на демографската политика.

Десет хиляди души в Пловдив блокираха основните булеварди на града с викове "EVN вън!", "Национализация!", "Мафия!" . Начело на шествието беше шефът на КАТ Радослав Начев, който шофира специална полицейска кола и инструктира своите колеги да разчистват пътя.

Протестът започна с изпълнение на българския химн. След това участник изгори демонстративно Конституцията. Между събралите се възникна спор дали в редиците им има провокатори от политически партии, без да се уточнява от кои.

Протест срещу високите сметки за ток е насрочен в неделя следобед и в ромския квартал "Столипиново”.

Около 4000 души излязоха в Бургас на най- многолюдния митинг в града от началото на демонстрациите досега. Митингът продължи два часа и завърши с концерт и без инциденти. Събралите се издигаха лозунги: "Съединението прави силата", "Искаме достоен живот", "Грижете се за хората, а не за партийния елит". Освен за намаление на сметките за ток, протестиращите настояват да не се разпуска Народното събрание и да не се назначава служебен кабинет, а експертен.


Част от излезлите с мегафон на трибуната се заканиха, че ако президентът Росен Плевнелиев не вземе под внимание техните искания, вълната от недоволство ще бъде насочена и срещу него. Организаторите обещават следващата неделя протестите да продължат още по-активно, но без агресия.

Близо 1000 души излязоха да протестират във Велико Търново с призиви "Промяна, а не подмяна". Те заплашиха, че протестите няма да свършат докато не се изпълнят исканията им. Предупредиха президента да не разпуска парламента, за да не се обърне народното недоволство срещу него. Бяха изчетени исканията, договорени преди ден на среща на координатори на протестите в Сливен. Във Велико Търново обаче все още не могат да се споразумеят кой да ги представлява в бъдещи координационни срещи.

Събралият се в Благоевград митинг е най-големият от поредицата досега. "Свалихме правителството на Борисов, време е да свалим и монополите в страната", скандира множеството. Организаторите искат от хората да настояват за разсекретяване и анулиране на договорите в ЕРП-тата. Те настояват президентът да се срещне с хора от Югозападна България и да наложи мораториум върху последните сметки за ток. Другото искане е ДКЕВР да бъде разпусната, а на нейните членове, както и на хора, участвалите в последните правителства на страната, да бъде потърсена наказателна отговорност. Организаторите твърдят, че протестите няма да престанат, докато исканията не бъдат изпълнени.

Демонстрацията в Сливен започна с изчитане на приетите искания на срещата на техническите ръководители на протестите, който се проведе преди ден в града. На площада ехтят възрожденски песни, оркестър "Карандила", развяват се български знамена. Към протестното шествие се присъединиха и голяма група роми, които също искат да протестират срещу монополите.

Във Враца се събраха около 1200 човека и бе обещано, че исканията ще бъдат качени на интернет платформа, за да може всеки да даде мнението си по тях. Исканията ще бъдат представени на президента. Имаше и призиви за бойкот на търговските вериги, вместо което да се пазарува в малки квартални магазинчета, за да се насърчава предприемачеството в страната.

Шествието в Разград бе поведено от гимназисти. Любомир Любенов, Валентин Иванов и Ерджан Сефер казаха, след като никой не се ангажирал с организацията на протести в Лудогорието, те решили, че градът не трябва да остава встрани от всеобщото недоволство. Трите момчета са представлявали Разград на срещата на инициативните комитети в Сливен в събота. На призива на младежите във Фейсбук се отзоваха близо 1000 разградчани, двойно повече от миналата неделя, когато организаторите бяха други.

Около 1000 души протестираха в Стара Загора и Хасково, над 2000 излязоха в Пазарджик.

В началото на митинга в Кюстендил присъстваха местните лидери БСП, ДСБ, "Атака", ГОРД, симпатизанти на ГЕРБ, "Лидер" и други партии, които обаче така и не взеха думата.

Красимир Ташев, инициатор на движението "Да събудим Габрово" и участник в срещата на инициативните комитети в Сливен преди ден, съобщи, че исканията ще бъдат обобщени на следващата републиканска среща идната седмица. Тогава ще се състои обществен дебат. "Искаме единение за всичката тази сила, която се генерира в момента", каза той.

На среща в София и Сливен в събота организационни групи от различни градове обсъдиха издигнатите до момента искания, които в неделя бяха връчени на президента Плевнелиев.

Протестиращите настояват за: незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките. Протестиращите настояват ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

Българи в чужбина също подкрепят протестите. Около 30 души са се събрали пред посолството на България в Рим. Намерения за мирни протести са заявили българи, живеещи в Германия, и в Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?