Цяла Италия е под карантина

Цяла Италия е под карантина

Безпрецедентни мерки за спиране на разпространението на коронавируса бяха въведени в цяла Италия тази сутрин и ще останат в сила до 3 април. Премиерът Джузепе Конте обяви новината на пресконференция в сградата на Министерския съвет снощи.

Малко след това той подписа съответен указ, с който обхватът на действие на мерките, първоначално наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, където живеят около 16 милиона души, се разпростря цялата страна с население от 60 милиона човека, включително островите Сицилия и Сардиния.

Италия е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа и на второ място по брой заразени и смъртни случаи в света след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата. Починалите от вируса в Италия от началото на епидемията са 463. Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса там вече е 9172. Расте обаче и броят на оздравелите - те вече са 724. За сравнение ден преди това са били 622.

"Нашите навици трябва да се променят, трябва да се променят сега, всички ние трябва да жертваме нещо за доброто на Италия", призова премиерът. "Ще подпиша указ, който може да бъде обобщен така: "Оставам си вкъщи", подчерта снощи Конте и уточни, че "вече няма да има червена зона на (Апенинския) полуостров. . . Цяла Италия ще стане защитена зона."

Италианският премиер прикани хората в цялата страна да не пътуват и обяви забрана на всички обществени събирания. "Стойте си вкъщи", призова той.

Конте уточни, че ще се прави изключение само за хора, които пътуват по спешност във връзка със своето здраве или работа или поради други спешни нужди. Нарушителите може да бъдат осъдени на до три месеца затвор или глобени с до 206 евро.

Пътуването до работното място по принцип ще остане разрешено и общественият транспорт няма да бъде спиран.

Отпуските на медицинските работници се отменят. Всички хора, които дадат положителна проба за коронавируса или имат температура над 37,5 градуса, ще трябва да си стоят вкъщи.

Училищата и университетите в Италия ще останат затворени до 3 април, а не до 15 март, както бе планирано досега.

Баровете и ресторантите ще имат право да бъдат отворени от 6 до 18 ч., но само при условие че могат да осигурят разстояние от най-малко един метър между клиентите. В противен случай те ще бъдат затваряни.

Магазините ще може да работят също ако са в състояние да гарантират един метър безопасна дистанция за клиентите. Големите и средните търговски центрове ще остават затворени през почивните дни. Указът не налага ограничения на работното време на хранителните магазини.

Музеите, културните центрове, обществените бани, басейните, спортните зали и други обекти ще бъдат затворени.

Всички спортни състезания в страната, включително футболното първенство, ще бъдат спрени също до 3 април.

Мерките, наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, вече не са достатъчни, подчерта Конте. Той обясни, че целта на безпрецедентните стъпки е да бъдат защитени най-уязвимите групи от населението.

Щурм на магазините

След като премиерът обяви драконовските мерки, много италианци щурмуваха нощните магазини, за да се запасят с храна, съобщи Франс прес, визирайки по-конкретно столицата Рим и най-големия град в южната част на страната - Неапол.

Служители на входа на супермаркетите регулират влизането на клиентите с колички. Първи от щандовете бяха разграбени хранителни продукти като картофите, бисквитите, млякото, захарта и брашното, но и сапуните и дезинфектантите.

След паническото запасяване със стоки, предизвикано от обявената национална карантина италианското правителство увери гражданите си, че супермаркетите ще останат отворени и ще бъдат зареждани, предаде Асошиейтед прес.

Италианският премиер Джузепе Конте обясни, че се разрешава напускане на домовете за пазаруване на храна, отиване на работа, по здравословни причини или други спешни задачи.

В изявлението на премиера се посочва, че масовото пазаруване в супермаркети пречи да се постигне целта на новите мерки - да се избягва струпване на хора на едно място.

Правителството увери италианците, че магазините ще бъдат редовно зареждани.

Италианските вестници няма да помогнат за намаляване на опашките. "Италия затворена", "Всички вкъщи", "Пълна защита" и "Всичко затваря", гласят някои от водещите заглавия днес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?