Софийският обществен съвет се готви да атакува в съда и новата наредба

Цяла София става жълта зона за паркиране

Разширяват платените зони, засега само с Националния стадион "Васил Левски"

Снимка : <a href="http://www.novsport.com/" target="_blank">www.novsport.com</a></p>

Цяла София става жълта зона за паркиране, но спирането на колите засега остава безплатно. Разширява се зелената зона с включването на Националния стадион "Васил Левски", където паркирането вече ще е платено. Дава се и възможност за разширяване на платеното паркиране по предложения на районните кметове, общински съветници, граждани и фирми. За неправилно спиране на колите глоби ще могат да налагат освен МВР и Общинска полиция.

Това предвижда новата наредба за организация на движението в столицата. Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Столичният общински съвет на 23 октомври.

Наредбата беше изготвена след множество оспорвания в съда заради въвеждането на платено паркиране за живеещите в центъра на София чрез така наречените синя и зелена зони.

Въпреки че наредбата все още не е одобрена, неправителствената организация "Софийски обществен съвет" обяви, че готви жалба до съда. Това съобщи Гергана Владкова по време на публичното обсъждане на документа, организирано от БСП. Основната критика остава искането за премахване на "данък паркинг", както и отделянето на звеното за паркиране от Центъра за градска мобилност.

Жълтата зона е репетиция за разширяване на платеното паркиране

Въвеждането на жълта зона с безплатно паркиране е абсолютно безсмислено, смята Гергана Владкова. Според нея е много опасно да се дава възможност на частния интерес да прави предложения за въвеждане на платено паркиране в София.

Общински съветници от БСП смятат, че въвеждането на жълтата зона е първата крачка за разширяване на платеното паркиране.

Някои райони кметове вече направиха обществено допитване и са подали искания до Столична община за разширяването на зелените зони. Това са районът около Женския пазар и пазара "Димитър Петков", долната част на квартал "Лозенец", около бизнес парка в кв."Младост 4" и около пазара в кв."Младост 1".

Карето между улиците "Св. Георги Софийски", "Акад. Иван Гешов, "Тотлебен" и "Пенчо Славейков" също да стане зелена зона, предлага районната администрация в Красно село.

Решение за разширяване на зелената зона на сесията в четвъртък няма да бъде взето, но се очаква това да се случи до края на годината, коментираха съветници от БСП.

Право на стикер и за живеещите по настоящ адрес

Живеещите по настоящ адрес в зоните за платено паркиране вече също ще имат право на винетка, е друга промяна в наредбата за платено паркиране. Сега такова право имат само тези по постоянен адрес. Тази промяна се прави заради решението на Върховния административен съд, който отмени текстове от действащата наредба като ограничителни.

Годишната винетката за платено паркиране в синя зона е 150 лв., а в зелена зона – 100 лв.

Променя се и начинът за събирането на таксите за платено паркиране. Дава се право това да се възлага чрез обществена поръчка на външна фирма или да става от общинско предприятие. В момента те се събират от служители на Центъра за градска мобилност. Дружеството е собственост на Столична община и дейността му е възложена без обществена поръчка.

Безплатно паркиране до 10 минути около забавачки и училища

Безплатно паркиране до 10 минути в синя и зелена зона около детски градини и училища е друга новост предвидена в наредбата. Тази промяна се прави по настояване на гражданите.

За целта служителите на Центъра за градска мобилност ще предоставят талон на шофьорите. Те сами ще въвеждат часа на паркиране на талона и ще го поставят на предното стъкло на автомобила.

Талонът ще е за многократна употреба, на него няма да е обозначена дата, но той няма да може да се използва за няколко последователни паркирания, обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Здравков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес