Цялата опозиция зове за оттегляне и пълно разследване на "босовете" на ГЕРБ

Всички питат защо президентът и бившите министри си мълчат, Костов смята, че ГЕРБ няма да издържи подобен удар

Бойко Борисов и Цветан Цветанов веднага да напуснат политиката, ако бившият премиер не оттегли заместника си, ще докаже, че е зависим от него, а Вторият е на път да стане Първи. Това са само част от коментарите на лявата и дясната опозиция, които едва ли са очаквали такъв разтърсващ предизборен "бонус" като шокиращите разкрития на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че Цветан Цветанов е масово е подслушвал политиците, включително цялото правителство.

За Бойко Борисов и Цветан Цветанов пътят в политиката е свършил и това неминуемо ще се отрази и върху ГЕРБ. "ГЕРБ не може да издържи подобен удар", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов в Стара Загора. Той изрази недоумение защо всички – от президента Плевнелиев – до останалите бивши министри на Борисов – си мълчат, и предположи, че ги държат с компромати.

БСП, които според социологическите сондажи две седмици преди изборите все още изостават зад ГЕРБ, призоваха Борисов и Цветанов не само да се оттеглят от политиката и да не участват в изборите, но и да бъде отнет имунитетът им, за да може прокуратурата да си свърши работата.

БСП: Битка между мафиотски босове

Разкритията на Найденов ще променят не само предизборната кампания и резултатите от изборите, но и политическия живот в следващата една година, смятат социалистите.

Случващото се в ГЕРБ не е политическа битка, а битка между мафиотски босове, коментира кандидат-депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев на пресконференция с колегите си Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Антон Кутев и Мая Манолова.

"Защо Емил Димитров и Мирослав Найденов извеждат семействата си зад граница?", запитаха те.

"Свърши приказката за добрия Бойко Борисов и лошия Мирослав Найденов. Бойко Борисов беше добър, пък Симеон Дянков беше лош. Сега ни предлагат добрия Бойко Борисов и лошия Цветан Цветанов. Истинският поръчител на тези подслушвания е Бойко Борисов, Цветан Цветанов е само изпълнител", продължи Курумбашев. "Тези министри са знаели, че са били подслушвани незаконно и не са информирали прокуратурата за това", продължи той.

Курумбашев се обърна към лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев. "Нека той (Станишев - бел. ред.) попита Вилфред Мартенс дали ЕНП стои зад партия, която организира подслушване на свои министри и опозицията", настоя Курумбашев. "ГЕРБ представлява ли ЕНП в България?", попита той.

Мая Манолова се обърна задочно към президента Росен Плевнелиев: "Уважаеми г-н президент, осъзнавате ли своята роля?. Вие сте единственият легитимен представител на властта, няма Народно събрание. Нямате право да мишкувате – трябва да кажете ясно бил ли сте подслушван като министър и като президент. Ако Плевнелиев го е страх да каже истината, какво остава за хората", добави тя.

"Нали е ясно какво ще последва, нали е ясен сценарият. Ако президентът не събере смелост, ако прокуратурата не си свърши работата, отговорността е на хората и на медиите", продължи Мая Манолова.

"Вие самите били ли сте подслушвани? Не ви ли интересува този въпрос", обърна се Манолова към журналистите.

Когато напуснат кметството в Неделино (където по това време бяха Борисов и Цветанов - бел. ред.) двамата да си отидат направо в Банкя, препоръчаха социалистите.

Местан: Да не се окаже, че "Босът" е зависим от своя заместник

"Цветан Цветанов е грозното политическо лице на ГЕРБ, моралната ерозия на тази партия. Няма нищо по-естествено от това той незабавно да бъде снет като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, дори изваден от листите", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Това, че Цветанов подслушваше и законно, и най-вече незаконно, е факт. Новината е, че проговори човек отвътре, от най-близкия кръг на бившия премиер, коментира Местан. Според него това е показателно какви са били отношенията вътре в ГЕРБ - отношения, характерни за друг тип организации от подземието, а не за политически партии.

"Ако обаче и сега Борисов се окаже безсилен да се освободи от заместника си, ще потвърди съмненията, че "Босът" е до такава степен зависим от своя заместник, че дори са на път да разменят позициите си”, коментира Местан.

Костов: ГЕРБ не може да издържи подобен удар

Съвсем очевидно е, че правителството на Бойко Борисов и Цветан Цветанов възстанови практиките на Държавна сигурност, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в Стара Загора, цитиран от БГНЕС.

"Възстановиха се практики на подслушване, на политическо мракобесие, както го нарича самият Мирослав Найденов, които са били на преден план в работата му, а не грижата за доходите, за работата и сигурността на хората. На самата сигурност на хората са посегнали с изключителна лекота", каза още Костов.

"Удивително е защо останалите министри от кабинета "Борисов" мълчат, с какви компромати ги държат Бойко Борисов и Цветан Цветанов и не смеят да кажат това, което всички знаем. За никой не е тайна, че те са подслушвали. Борисов призна това още на 6 януари 2011 година. Тогава той каза, че ще подслушва министрите", коментира лидерът на ДСБ.

"Проблемът е защо мълчи и президентът Росен Плевнелиев и защо се прави, че не е потърпевш. Това, което се случва в момента, означава, че нито една политическа сила в следващото Народно събрание няма да остави ненаказано поведението на Борисов и Цветанов. За тези хора пътят в политиката е свършил и това неминуемо ще се отрази и върху ГЕРБ. ГЕРБ не може да издържи подобен удар", убеден е Костов.

Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова напомни, че още преди две години са снели политическото си доверие от Цветанов, който превърна МВР в "репресивна машина".

Впечатлена съм от думите на Найденов за политическо мракобесие, защото то говори повече от това дали един човек да бъде подслушван. Това означава да бъде и преследван, да бъде и репресиран, независимо от това какъв е той и дали има някаква вина, смята Михайлова.

Освен за оттеглянето на Цветанов и за цялостно разследване, зам.-председателят на ДСБ призова хората да преценят кой трябва да ги управлява.

Кунева: Не може цялата нация да вдишва страх и да издишва подчинение

"Ако няма честност и справедливост в икономката, ако всичко минава през подслушване, икономиката ще си отиде. И тя си отиде от държавата", коментира лидерът на Движение България за гражданите Меглена Кунева.

"Подслушването е, за да се държат хората в подчинение, да се държи бизнесът в подчинение. Може никой министър да не управлява, дори да е имал идеи, да не управлява според своите идеи, а да управлява според това колко трябва да донесе на няколко души в партията, колко корупция трябва да произведе", продължи тя.

"Изглежда през това управление (на ГЕРБ) е имало норма на корупцията, която повече или по-малко министрите са изпълнявали по принуда", каза още Кунева. Тя призова министрите от правителството, което подаде оставка, да кажат колко, къде и от кого са били притискани.

"Не може цялата нация да вдишва страх и да издишва подчинение. Всеки, който е знаел, но не е казал, нека да бъде с малко повече кураж и да преодолее страха си, да преодолее страха си сега, защото останалото означава да потопи окончателно не просто партия ГЕРБ, за нея не разсъждаваме, тя дори мисля, че не бива да бъде наричана с общото си име, а само с абревиатурата си, да потопи цялата държава".

"Явно ГЕРБ не са имали нито за момент идеята на управляват, а да отвличат държавата. Отвлякоха България. Затова и не се опитаха да се борят с организираната престъпност, както обещаха, а си служеха с нея. Колко е откраднато, сега това е въпросът, и как откраднатото може да се върне, включително вероятно и от пътищата, с които ГЕРБ се гордееха, защото няма начин в корумпирана страна да не се строят и пътища без корупция. Заразата наистина е огромна, тласна страната в една голяма бездна", заяви Кунева.

Тя добави, че никога не си е помисляла, че в деня, в който е подписала Договора за присъединяване на България към ЕС – 25 април, ще говори за подслушването и за разпада на нормалността.

Мария Капон: Нарушават се основни свободи

И Единната народна партия (ЕНП) с лидер Мария Капон призовава ГЕРБ да оттегли Цветан Цветанов и да излезе с ясно и откровено становище пред обществеността за практиките и начина, по който е функционирало управлението на страната през изминалите три години и половина.

"Като партия, член на европейското християн-демократическо семейство, ГЕРБ са длъжни да спазват ценностите, а не да узурпират територията на десницата. Фактите, изнесени от бивши министри на кабинета, не са съдебен, но са ясен политически знак за това, че са нарушавани основни права и свободи в България 23 години след падането на Берлинската стена", заяви Капон.

"Мисля, че сега, с днешна дата, всички наши привърженици, които хиляди пъти ни задаваха този въпрос, са наясно защо преди 5 години не се присъединихме към проекта ГЕРБ", продължи Капон.

"Когато трябва да избираш между морала и ценностите в политиката и изкушенията във властта, трябва да имаш волята да направиш избор, макар и той да е труден. Смятам, че десните хора и демократите в България усещат много ясно какво се случва и разбират кой е бил честен с тях и кой просто е искал да ги използва", подчерта Капон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?