Цялата страна е с код “жълто” за неделя

Заради очаквани валежи, силен вятър и гръмотевични буре е обявен код “жълто” за всички области в страната в неделя. Това съобщи Национални институт по хидрология и метеорология при БАН.

Очакваните валежи са между 15-20 литра на квадратен метър. Вятърът в Северна България и по Черноморието ще стига до над 70 километра в час, а в Стара планина се очаква да бъде ураганен. Ще има и гръмотевични бури.

През нощта от запад облачността ще започне да се увеличава и в северозападните райони ще завали дъжд. Вятърът ще започне да се усилва. Минималните температури в неделя сутринта ще са между 9 и 14 градуса, в София - около 9 градуса.

В неделя през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Облачността ще бъде значителна, но преди обяд в някои райони на Южна България ще е слънчево.

През деня ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици и силен западен вятър. Температурите през деня ще са са от 12 - 14 градуса в Северна България и по високите полета на Западна България . В останалата част на страната температурите ще достигнат 18 - 20 градуса.

Вечерта в неделя от запад ще започне спиране на преваляванията и разкъсване на облачността. В източните райони и в Родопската област обаче превалявания и гръмотевиците ще има и през нощта на неделя срещу понеделник.

В планините се очаква интензивна гръмотевична дейност, краткотрайни превалявания от дъжд, а над 2000 м - и от сняг.

Вятърът ще стане бъде силен и бурен от запад-северозапад, в Стара планина - и ураганен. На 1200 м температурата след обяд ще е около 6 - 7 градуса, на 2000 м - около 2 - 3 градуса, а привечер в Западна България - и под нулата.

По Черноморието около и след обяд ще започнат превалявания, придружени от гръмотевици, ще продължат и през нощта. Вятърът през деня ще е силен от запад, а през нощта ще стане от север. Температурите през деня ще достигнат до 18 - 20 градуса, а привечер ще започнат и по-чувствително да се понижават.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?