Цялата страна почита 130-годишнината от обесването на Васил Левски

С тържествен митинг - заря тази вечер София ще почете 130 години от обесването на Васил Левски. Очаква се да присъстват президентът Георги Първанов, председателят на парламента Огнян Герджиков, министри, депутати и столичният кмет Стефан Софиянски.

Литургии и поклонения по повод годишнината от смъртта на Апостола се състояха в цялата страна.

В храм-паметника "Св.Александър Невски" в столицата патриарх Максим и архиереи от Светия синод на Българската православна църква отслужиха панихида в памет на Васил Левски, след което поднесоха цветя пред паметника на Апостола. От сутринта столичани поставят цветя и свещи пред паметника.

В родния глад на Апостола - Карлово, тази сутрин бе отслужена панахида в църквата "Света Богородица". В 11 ч. започна и митингът - поклонение на централния площад в града, посветен на гибелта на Васил Левски.

Стотици благоевградчани присъстваха на възпоменателното тържество пред паметника на Васил Левски в областния град. Цветя поднесе и 86-годишният благоевградски скулптор Крум Дерменджиев, изваял паметника на Левски в града.

130-годишнината от гибелта на Левски беше отбелязана с тържествен ритуал и в Националния военен университет във велико Търново, който носи името на Апостола на свободата. Представителна група офицери и преподаватели от военния университет се поклониха и пред мемориалния комплекс "Къкринското ханче" край Ловеч. Вечерта пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново ще се проведе гражданско поклонение. Паметникът е построен с дарение от чешкия гражданин Карел Папоушек през 30-те години на миналия век на мястото, откъдето на път за София е преминал конвоят с Васил Левски след неговото залавяне при Къкринското ханче.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?