ТУ-София вдига таксите, ще приема и с матура по български

Академичният съвет на Техническия университет в София е решил да увеличи таксите за следващата учебна година с 40 лв. - от 610 на 650 лв. Ректорът проф. Марин Христов обясни, че за отличните студенти ще има отстъпки от таксата.

Друга новост в тазгодишната кампания, е че матурата по български език и литература ще се признава за вход. Според Христов познанията по български език и литература са достатъчен гарант за висока общообразователна култура на кандидатите.

Разкриват се три нови специалности - "Инженерна логистика", "Инженерна физика" и "Мениджмънт на алтернативния туризъм".

Христов каза, че търсенето на инженерни кадри постоянно расте. Според анкета на Техническия около 60 процента от бакалаврите и над 90 процента от магистрите в университета се реализират на пазара на труда, като основната част от тях по специалността си. Годишно в университета завършват 4200 студенти.

Тази година ще бъдат организирани повече предварителни изпити за кандидат-студентите. Те ще бъдат три и ще се състоят на регионално ниво - на 7 април в София, на 21 април във Видин, Враца, Плевен, Разград, Добрич, Казанлък, Кърджали, Смолян, Стара Загора и Дупница и на 12 май в Ловеч, Велико Търново, Монтана, Търговище, Силистра, Хасково, Ямбол, Кюстендил и Сандански.

Споделяне

Още от България