"Туин Пийкс" се върна на екран още по-психеделичен от преди

По изискване на Дейвид Линч предпремиерната прожекция бе на голям тв екран, имаше и реплика на стаята, приковала Дейл Купър за 25 години

Двадесет пет години след попадането на специален агент Дейл Купър в Черната дупка и срещата му с убитата Лора Палмър, която му обеща да се видят 25 години по-късно, точно след толкова време това се случи на 22 май в глобалния ефир на НВО. Сериалът "Туин Пийкс" (Twin Peaks), който бе завладял с психиделичната си стилистика и държеше в напрежение телевизионната публика, се завърна на екран още по-странен, по-заплетен и по-напрегнат от преди.

Новият "Туин Пийкс" не е сериал, той няма епизоди, а части, обясни концепцията на създателя на историята Дейвид Линч генералният мениджър на HBO България Димитър Нойков в понеделник вечерта по време на лимитирана медийна прожекция на първите две части от продължението на историята. По изрично изискване на Линч предпремиерното показване бе на голям тв екран. От НВО бяха направили и реплика на стаята, приковала Купър за 25 години. Часове по-късно телевизията излъчи и първата част.

Клиентите на НВО обаче могат да видят четири от частите на новия "Туин Пийкс" в аванс на интернет платформата на телевизията  HBO GO. Явно с цел "опресняване" на спомените са качени и епизодите от предишните сезони.

Мистиката в атмосферата и в сюжета от стария сериал е подсилена не само операторски и режисьорски, но и благодарение на съвременните кинотехнологии. От показаните части на продължението може да се направи извода, че старите почитатели, а и феновете от по-ново време ще останат приковани пред екрана с широко отворени очи, с мозък даващ накъсо какво всъщност се случва и трескаво търсещ връзката му с предишните истории. Не е сигурно дали това ще стане ясно дори накрая, но авторите дават да се разбере, че ще има съспенс в изобилие.

Интересно за онези зрители, които живеят със спомена за предишния сериал, ще е да видят след 25-годишна пауза Кайл Маклоклан, Шерил Лий, Шерилин Фен, Пеги Липтън, Ричард Беймър, Дана Ашбрук, Хари Дийн Стантън и много други звездни актьори, които не просто продължават, а дозаплитат историята на малкото градче Туин Пийкс, разположено в подножието на върховете близнаци.

Едно е ясно – осемнадесет седмици подред феновете ще следят всяка понеделник вечер меко казано интригуващите части на новия сезон на "Туин Пийкс", който е режисиран изцяло от Дейвид Линч. Той е и съсценарист с Марк Фрост, с когото са и съизпълнителни продуценти заедно със Сабрина С. Съдърланд.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?