mediapool.bg Ти си това, което четеш

Туит на полската премиерка намеква, че предстои да бъде сменена

12:40 | 05 декември 2017 | 1 коментар

Беата Шидло

Полската премиерка Беата Шидло е пуснала туит, с който сякаш казва сбогом, съобщава Асошиейтед прес и допълва, че в момента в страната има слухове, че тя може да бъде сменена.

Шидло е публикувала съобщението в Туитър след полунощ след заседание на партията ѝ "Право и справедливост" за промени в правителството.

От седмици се носят слухове, че лидерът на партията Ярослав Качински може да стане следващият премиер, макар че според твърдения най-вероятният нов лидер ще бъде Матеуш Моравецки, министър на развитието и финансите.

Шидло е написала: "Независимо от всичко Полша е най-важното нещо. Тя е, която се грижи за семейството и ценностите (и която дава) сигурност. Която израсна от основите на християнските ценности, толерантна и открита. Модерна и амбициозна. Това е моята страна. Пример за Европа и света. Това сме ние, поляците."

Новините за вероятна смяна на Шидло бяха публикувани както от проправителствени медии, така и от медии, критикуващи полското правителство, в това число и полското издание на "Нюзуик". Вестник "Жечпосполита" днес съобщава, като се позовава на неназовани източници, че Качински е представил пред депутати от неговата партия плана си Моравецки да оглави кабинета следващата седмица.

Моравецки е на 49 години и е хвален за растежа на полската икономика през двете години на управление на "Право и справедливост". Той е смятан за един от най-вещите и най-компетентни членове на правителството.

 

Критици на Моравецки обаче казват, че растежът на икономиката се дължи до голяма степен на фискалната дисциплина на предишното центристко правителство и на растежа в цяла Европа, който е подобрил условията на много места.

Моравецки е бивш международен банкер, който ръководеше операциите на испанската банка Сантандер в Полша преди "Право и справедливост" да вземе властта. При Моравецки, начело на министерството на финансите и на развитието, правителството предприе стъпки за възвръщане на контрола на Полша върху банковия сектор. Това се изрази, например във връщане на контрола върху една от най-големите банки Пекао, която преди бе контролирана от италианската банка УниКредит.

"Право и справедливост" започна да прилага доста популярна програма за социални грижи, предвиждаща месечни бонуси в кеш за семействата с най-малко две деца, припомня АП.

Още по темата
Още от Европа