Туит на Тръмп разгневи Пакистан

САЩ засега няма да предоставят на Пакистан предвидена военна помощ в размер

Туит на Тръмп разгневи Пакистан

Посланикът на САЩ в Пакистан бе извикан във външното министерство в знак на протест срещу гневния туит на американския президент Доналд Тръмп за предполагаеми пакистански лъжи и коварство, предаде Ройтерс. Посланик Дейвид Хейл бе повикан, за да обясни коментара на Тръмп в Туитър. Говорител на посолството на САЩ в Исламабад потвърди, че е имало такава среща.

Вчера Тръмп заяви, че Съединените щати са постъпили неразумно, давайки на Пакистан над 33 милиарда долара помощ за 15 години. "Дават убежище на терористите, които преследваме в Афганистан и практически не помагат. Стига толкова!", написа в Туитър американският президент и върховен главнокомандващ.

Утре военните и граждански лидери на Пакистан ще се срещнат, за да обсъдят влошаването на връзките със САЩ, които са обтегнати от много години заради предполагаемата подкрепа на Исламабад за мрежата Хакани, съюзник на афганистанските талибани.

Пакистан подчертава, че след 2001 г. е понесъл повече загуби от САЩ във войната с тероризма.

Пакистанският външен министър Хаваджа Асиф отхвърли коментара на Тръмп като политическо представление за вътрешни цели, дължащо се на американските провали в Афганистан, където талибанските екстремисти печелят територии и извършват големи нападения. Пакистан не се нуждае от помощта на САЩ, увери Асиф.

 

САЩ засега няма да предоставят предвидена военна помощ


Правителството на президента Доналд Тръмп реши да отложи предоставянето на 255 милиона долара, обещани на Пакистан за борба с тероризма. Това съобщи телевизионният канал "Фокс нюз", позовавайки се на представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

"Засега САЩ не възнамеряват да предоставят на Пакистан 255 млн. долара, които бяха одобрени в рамките на военната помощ за чужбина още през финансовата 2016 г.", заяви той.

По думите му американският президент е дал ясно да се разбере, че САЩ очакват от Пакистан решителни действия в борбата срещу терористите на своя територия, както и че действията на пакистанската страна по това направление ще определят траекторията на развитие на двустранните отношения, в това число бъдещото съдействие в гарантирането на сигурността. Правителството на Тръмп внимателно ще прецени "равнището на сътрудничество от страна на Пакистан", каза той.

През юли миналата година Пентагонът обяви, че американският министър на отбраната Джеймс Матис е решил да удържи почти половината сума от компенсациите за Пакистан за подкрепата за американски операции през финансовата 2016 г. заради недостатъчни усилия в борбата срещу терористичната мрежа "Хакани". В разпространено тогава изявление беше уточнено, че общата сума, която трябва да се изплати на Исламабад, трябвало да бъде 900 млн. долара, от които 550 млн. долара вече били предоставени към онзи момент. Но "в светлината на решението на министъра допълнителните средства за подпомагане на Пакистан няма да бъдат достъпни", подчерта Пентагонът.

На 18 декември, представяйки своята Стратегия за национална сигурност, Тръмп посъветва Пакистан да бъде по-сговорчив по въпросите на борбата с тероризма.

Споделяне

Още от Свят