Туитър блокира за постоянно Тръмп, той обмислял да създаде своя социална мрежа

Туитър блокира за постоянно Тръмп, той обмислял да създаде своя социална мрежа

Социалната мрежа Туитър закри за постоянно акаунта на президента Доналд Тръмп, като се позова на "риска от нови подстрекателства към насилие", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вече достъп до акаунта му, който имаше близо 90 млн. абонати, няма. Социалната мрежа бе под натиск да предприеме тези действия срещу Тръмп след щурма на негови твърди привърженици срещу сградата на Конгреса във Вашингтон в сряда, довела до човешки жертви и много ранени. Първоначално акаунтът на президента бе блокиран за 12 часа заради нарушения, след като той пусна в него видео с фалшиви обвинения за изборни измами и възхвали нападателите, нахлули в Капитолия. 

Решението за окончателното блокирането на Тръмп е било взето след "щателно проучване на последните съобщения" на американския лидер в контекста на събитията от тези дни. Според компанията туитовете на американския президент в последно време представляват възхвала на насилието. Посочва се, че във и извън Туитър са започнали да циркулират планове за "бъдещи въоръжени протести, включително и за втора атака срещу Капитолия и други сгради на Конгреса на САЩ на 17 януари 2021 г.".

От Туитър посочват, че политиката на компанията дава възможност на световни лидери да се изказват публично, но че техните акаунти "не са изцяло над нашите правила", и че те не могат да използват мрежата за подстрекателство към насилие.

Ръководството на компанията, чиято собственост е Туитър, заяви, че смята да предаде контрола над официалните акаунти на президента на САЩ и на Белия дом на демократа Джо Байдън, след като той положи клетва като следващия президент на страната на 20 януари. Именно на тези акаунти в Туитър Тръмп се опита да пусне свои туитове след блокирането на личната му страница там, но те бяха изтрити от модераторите на мрежата.

После текстовете на тези туитове бяха разпространени от пресслужбата на Белия дом. "Както отдавна казвах, Туитър отива все по-далече и по-далече в ограничаването на свободата на словото, и ето че днес служителите на Туитър, в координация с демократите и радикалните леви, премахнаха моя акаунт от тяхната мрежа, за да заставят мене и вас да мълчим", написа Тръмп, цитиран от ТАСС.

Президентът републиканец обяви, че разглежда възможността за създаване на собствена, алтернативна на Туитър платформа.

По-рано тази седмица мрежата Фейсбук също обяви, че замразява акаунта на Тръмп най-малко до края на президентския му мандат, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят