Туитър е забранен в Китай, но не и за президента на САЩ

След като в последния си работен ден миналата седмица служител на компанията Туитър деактивира акаунта на Доналд Тръмп за 11 минути, мнозина се подготвиха за по-продължителна пауза: на американския президент му предстоеше визита в Китай.

Комунистическото управление на най-гъсто населената страна в света контролира строго интернет. "Великата китайска огнена стена" филтрира търсенията в мрежата и блокира достъпа до много западни услуги, включително Фейсбук и Туитър.

За Тръмп обаче бе направено изключение. Още преди визитата му Пекин обеща да повдигне "желязната завеса" за президентските туитове, а Белият дом увери от своя страна, че разполага с достатъчно технически средства, за да обезпечи интернет връзката на Тръмп със света, от която и да е точка на планетата, предаде БиБиСи.

Тръмп не само се промуши през "дупката" на китайската интернет стена, но и публикува няколко туита, в които благодари за топлия прием и отправи заплахи към Северна Корея. Президентът на САЩ дори промени снимката на своя акаунт, поставяйки такава, в която е заедно с китайския си домакин Си Дзинпин, двете първи дами и артисти в национални костюми.

Китай блокира хиляди сайтове и забранява достъпа до много социални мрежи и месинджъри, включително WhatsApp и Instagram. По-рано бяха блокирани сайтовете на БиБиСи, "Ню Йорк таймс", сп. "Иокономист" и др.

Някои успяват да заобиколят забраните благодарение на VPN- услугите, но властите постепенно затягат контрола.

Понякога обаче са готови да го разхлабят. Така например през 2013 г. бе разгледана възможността частично да се облекчи цензурата в икономическата зона Шанхай. Държавата информационна агенция Синхуа пък използва Туитър да популяризира материалите си, което предизвиква недоволство сред редовите потребители на социалните мрежи, които упрекват Пекин в двойни стандарти.

Заместник-министърът на външните работи на Китай увери преди пристигането на Тръмп, че той няма да има проблеми с достъпа до Туитър: "При подготовката на визитите на държавни глави ние взимаме всичко под внимание и е извън всяко съмнение, господин президентът ще има възможност за общуване с външния свят".

Правозащитниците се възмутиха от този подход. Директорът на китайското подразделение на международната организация Human Rights Watch Софи Ричардсън заяви пред Блумбърг: "Президентът Тръмп може да публикува туитове от Китай благодарение на привилегии, от които председателят Си системно лишава гражданите на своята страна".

Съпровождащите Тръмп журналисти твърдят, че имат достъп до Туитър чрез мобилна връзка 3G или 4G с чуждестранна сим-карта в роуминг.

В действителност западните официални лица често са съветвани да не ползват собствени телефони и компютри в Китай. Така че не е изключено Тръмп да е оставил своя у дома.

От съображения за сигурност САЩ не разкриха схемата, по която са организирани телекомуникациите в хода на визитата, но по време на престоя в Пекин представител на Белия дом каза, че Тръмп може да туитва безпроблемно.

"Уверен съм, че имаме с нас достатъчно оборудване, за да обезпечим това", каза той.

Първите три тиута на Тръмп от Китай бяха направени чрез браузър, а не от приложение. Четвъртият, посветен на годишнината от победата му на президентските избори, долетя от неговия айфон, видно от данните на платформата Tweetdeck.

Не бива да се забравя, че Туитър е важен политически инструмент за Тръмп. С помощта на тази социална медия той атакува политическите си противници и критикува другите държави, включително Китай.

Ако Тръмп беше останал без Туитър в Китай, щеше да изглежда, че китайската цензура е заставила президента на САЩ да мълчи.

Наблюдатели отбелязват разликата в тона между китайските публикации на Тръмп в Туитър и някои от предишните му постинги.

В Китай той акцентира предимно на благодарностите, докато по-рано ползваше Туитър като трибуна на критики към Китай, упреквайки властите, че понижават валутния курс заради търговски преимущества, както и че не полагат достатъчно усилия за обуздаване на ядрените амбиции на Северна Корея.

Китайската преса наблегна на благодарствените думи на Тръмп, както и на новата снимка на акаунта му. Разбира се, в репортажите им нямаше и дума за това, че Туитър е забранен в Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят