Туитър съди американското правителство

Социалната мрежа Туитър е завела дело срещу американското правителство заради наложените ограничения за публикуване на подробности за получените искания от властите за предоставяне на данни на потребители, съобщи ”Уошингтън поуст”, цитиран от сайта ”Дневник”.

Според Туитър тези ограничения нарушават Първата поправка на Конституцията на САЩ. Компанията иска да получи по-голяма свобода.

"Вярваме, че Първата поправка ни позволява да отговаряме на загрижеността на нашите потребители и да предоставяме информация за естеството на разузнаването", коментира вицепрезидентът на компанията Бен Лий. Той допълва, че компанията иска да публикува по-подробна информация, "а не само общи и неточни числа".

Американският Департамент по правосъдие е започнал разглеждане на иска на Туитър. Говорител на институцията заявява, че по-рано тази година правителството си е сътрудничило с други технологични компании, за да им позволи публикуване на обобщена информация.

През миналия месец Туитър е изпратила на правителството предварителна версия на новия си доклад с получени искания за данни от властите. Той е бил направен според разбиранията на компанията как трябва да изглежда подобен доклад. Според властите обаче той е твърде подробен и е съдържал класифицирана информация, която не може да бъде публична.

ФБР още не е пояснило кои данни не трябва да се публикуват, което блокира възможността докладът да бъде публикуван. Това води и до завеждането на съдебния иск.

Туитър смята, че не получава същия брой и мащаб на исканията, като Гугъл, Майкрософт, Яхуу, Фейсбук и Линкедин. Поради тази причина компанията трябва да има по-голяма свобода, коментира компанията. Делото срещу държавата се разглежда и стъпка в процеса на либерализиране на държавната регулация и спомагане за приемането на USA Freedom Act за реформа в разузнаването, която в момента се обсъжда от американския Сенат.

Споделяне

Още от Свят