"Туитър" ще даде свобода на словото на блогърите от Китай и Иран

"Туитър" разработва технология, която ще даде възможност на блогърите от Китай и Иран да използват популярната социална мрежа независимо от опитите на правителствата в тези страни да ги подложи на цензура или да спре достъпа им до нея.

Това съобщи изпълнителният директор на "Туитър" Евън Уилямс на Световния икономически форум, предаде РИА Новости.

Уилямс смята, че е неефективно да се води борба срещу блокирането на блогърите, като се преговаря с правителството, и че тази пречка може да бъде преодоляна по технически път. Той изрази възхищение от действията на компанията "Гугъл", която заплаши китайското правителство да се изтегли напълно от страната след серията кибератаки срещу пощенската ѝ услуга.

"Туитър" обаче не може да последва примера на "Гугъл", тъй като аудиторията му е значително по-малка.

Според неправителствената организация Комитет за защита на журналистите в Ню Йорк най-опасната за блогърите страна е Мианма, на второ място е Иран, а на трето - Сирия.

Компанията "Криптохипи" пък смята, че най-трудно е положението на блогърите в Русия, Северна Корея, Китай, Беларус и Великобритания, а най-безопасни за интернет потребителите страни, според организацията Фрийдъм хаус, са България, Филипините, Мексико и Бразилия.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?