Тука е така

В края на миналата година на книжния пазар излезе сборникът с част от публикациите на адвокат Михаил Екимджиев - "Тука е така". В книгата е поместена и своеобразната първа част на настоящия текст – "(Не)обичайните заподозрени. Защо деца, психично болни и клошари често са сочени за извършители на престъпления".

Сборникът съдържа 18 от неговите статии, публикувани в периода 2004-2008 г. в Mediapool и вестниците "Дневник", "Сега" и "Труд". Въпреки многообразието на темите, общото в тях е разкриването на дълбоката, често съзнателно създадена несправедливост на българската правораздавателна система.

Темите са актуални и в момента – незаконното подслушване, казусът с "царските имоти", решенията на Европейския съд за правата на човека, даващи, макар и закъсняла справедливост на хора, ощетени от абсурдите на българското правораздаване. Самият той е адвокатът, спечелил най-много дела срещу държавата в съда в Страсбург – над 60 към средата на 2008 г.

След едно от последните спечелени от него дела управляващите в България най-накрая започнаха процедура по отнемане на безконтролните правомощия на вътрешния министър да разпорежда подслушвания. Темата е детайлно описана в анализа "Слушкай, да не те подслушват" ("Тука е така", стр. 58).

След успехите на Екимджиев в Страсбург държавата започна да подобрява нечовешките условия в следствените арести, както осигури правото на процесуален защитник за привикваните като свидетели бъдещи обвиняеми. Тези дела често стават материал за неговите анализи. Специална селекция на публикациите може да се открие в книгата "Тука е така".

Споделяне

Още по темата

Още от България