Скандалът със строежа на рибарско пристанище край Варна:

Тука има, тука нема плаж в кадастъра

Разраства се скандалът с одобрения според геодезисти незаконно строеж на общинско рибарско пристанище върху плаж в местността "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", за който регионалното министерство твърди, че няма нищо нередно, а премиерът Бойко Борисов отсече, че теренът е "камъняк" и "змиярник" и ако варненци искат там да има пристанище, такова ще има.

От Камарата на геодезистите в България, която миналата седмица алармира за случай, в понеделник обявиха, че остават на мнение, че одобрението на проекта, дадено от регионалния министър Николай Нанков, е незаконно. Те публикуваха карти от кадастъра от преди 30 юли и след 9 август, от които е видно, че плажът, за който се води спорът, просто е ... изчезнал.

Любопитна подробност в целия спор, е че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече коментира, че има съмнения, че представеният от камарата снимков материал е манипулиран."За територията на морски плаж Аспарухово има издаден акт за изключителна държавна собственост, в който не попада цитираният в сигнала на неправителствената организация имот.

 В специализираната карта е отбелязано, че коментираният в сигнала на неправителствената организация имот, включва скали, а плажът е пред него. Това поражда съмнения, че съдържащият се в сигнала картов материал е манипулиран", обявиха от МРРБ на 9 август.

Сега реално ведомството е обвинено в същото - председателят на организацията Йоан Каратерзиян публикува два скрийншота на карти от системата на Кадастрално-административната информационна система, като на тази след 9 август плажът "Аспарухово" просто липсва.

Скицата от кадастъра до 30 юли 2018

и тази от системата след 9 август 2018

Каратерзиян отбелязва, че системата е електронна и единствено ведомството може да променя данните в нея.

Дали, за да подкрепи тезата си, министерството е изтрило плажа, или геодезистите са дорисували плажа, проверка в информационната система със сигурност може да установи, стига да има кой да я нареди и извърши.

Неправителствената организация, чиято легитимност бе оспорена от МРРБ, продължава да настоява, че планът за застрояване на морския плаж нарушава Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и конституцията, докато ведомството на Нанков реално твърди, че плаж там няма и строежът засягал морска територия, макар репортажи на бТВ и Нова телевизия по казуса да показаха хора върху пясъка на предназначения за пристанище терен.

Теренът, който според МРРБ не е плаж, заснет в репортаж на бТВ

Според Камарата на геодезистите министерството замита случая и дискредитира тюхната организация като представя отчасти верни данни и други, които са неверни.

"На конкретно посочените нарушения в нашия сигнал, не е даден нито един конкретен и нормативно обоснован отговор. Не се взема под внимание, че ако общият устройствен план противоречи на Конституцията, се прилага върховният закон", пише отново Каратерзиян.

Той оспорва и обяснението на министерството, че плажът "Аспарухово" нямал няма издаден акт за изключителна държавна собственост като правен аргумент за действията си и посочва,че при това положение "самото министерство трябва да сезира съответните органи, защото това е пропуск с големи последици, а не основание за застрояване на морски плаж".

Камарата се спира и на обясненията на МРРБ за скалите и плажа пред тях като репликира, че според Закона за Черноморието  "морският плаж е територия, представляваща обособена част от крайбрежната плажна ивица, покрита с пясък, чакъл и други седиментни или скални образувания в резултат на естествени или изкуствено предизвикани в резултат на човешка дейност процеси на взаимодействие на морето със сушата". Допълва се и текстът от закона, че морският плаж е изключителна държавна собственост. Коментарът на Каратерзиян е, че плажът "Аспаружово" съответства на законовото описание за плаж, а това, че премиерът е нарекъл терена "камъняк" преведено на юридически отново означава, че там има плаж. И от репортажите стана видно, че тям има едър пясък, скали и плажуващи на тях хора, допълва шефът на геодезистите.

"Явно, има нещо сгрешено, но има и морски плаж! А поправянето на грешките са изцяло в ръцете на МРРБ и Министерството на туризма", пише още Каратерзиян.

Според него с действията си, "МРРБ даде един изключително лош сигнал за състоянието, в което се намира демокрацията в България, отношението на държавата към изключителната държавна собственост и не на последно място – административния капацитет на висши държавни служители, които получават заплатите и осигуровките си от нас".

Той посочва още, че е напълно възможно сградата за нуждите на рибарското пристанище да се изгради извън морския плаж, а той да бъде вписан подходящо в бъдещия проект при спазване на законите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?