Тунджа заля 2000 дка земи и гори

Около 2000 декара земеделски земи и гори по поречието на р.Тунджа в района на Елхово са залети, след като нивото на реката достигна 3.5 м. при критичен праг от 290 см и се очаква ново повишаване. Причината са обилните валежи по горното течение през последните няколко дни.

В момента комисия от общинската служба по сигурност установява точния размер на площите и установява евентуалните щети.

Според представител на Гражданска защита, управата на Елхово смята, че за да се реши трайно въпросът за предотвратяване на разливи, се налага изграждане на дига, за която са необходими около 500 000 лева.

Ново покачване на нивото на река Тунджа е регистрирано и в долното ѝ течение при Ямбол, съобщиха от Гражданска защита в града. В Ямбол водите на реката са стигнали 424 см, при критични 600 сантиметра. Опасност от разливи няма, но на ул. "Юндола" в кв. "Каргона" подпочвените води са проникнали в мази и дворове.

В района на с. Голямо крушево в община Болярово реката е излязла от коритото си и е разрушила моста в селото.

От с. Веселиново край Ямбол също съобщават, че всеки момент реката ще излезе от коритото си и има опасност да залее ниските части на селото.

В с. Кабиле има наводнени дворове и къщи. В момента комисия установява щетите.

От седмица продължава изпускането на вода от язовир "Жребчево" през локалната електроцентрала. Главен инженер на "Напоителни системи" - Сливен, Георги Калинков обясни, че през този период нивото на язовира се е покачило от 335 млн. кубика на 360 млн. кубика, затова от днес обемът на изпусканите в коритото на Тунджа води ще бъде увеличен от 13 на 20 кубика в секунда.

Предвижда се утре да бъде пусната и втората турбина на централата, за да не се стигне до преливане на язовирната чаша. Нейният максимален обем е 400 млн. кубика, но за този сезон препоръчителното количество вода във водоема трябва да е 300 млн. кубика. Според Калинков, от тази мярка нивото на Тунджа не би трябвало да се вдигне, защото междувременно притокът от река Беленска в нея до с. Бинкос е намалял от 70 на 40 кубика.

В същото време язовир "Камчия" преля с 80 кубика в секунда. За това съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна в понеделник.

По данни на "Напоителни системи" ЕАД в морския град, язовир "Тича" също прелива - с 38 кубика в секунда. От дружеството очакват още днес водата в най-големия язовир в региона - "Цонево" също да премине над преливния ръб на съоръжението.

От областната дирекция "Гражданска защита" съобщиха, че засега река Камчия е в коритото си. Организирано е денонощно дежурство и са взети необходимите мерки за уведомяване на хората в селата по поречието ѝ и около язовирите в случай от опасност от наводнение.

Отчетеното ниво на река Дунав край Видин днес е 522 см и опасност от заливания на ниски терени в Дунавската низина към момента няма, съобщи дежурният в пристанище Видин.

В крайграничната община Болярово в неделя следобед силен вятър е отнесъл покривите на 12 къщи в село Ружица и на четири къщи в град Болярово, съобщиха от Гражданска защита в Ямбол. Паднала е и градушка. По обяснение на местни хора стихията, преминала през района, е необичайна за сезона. Има скъсани жици, наводнен е трафопостът в Ружица, а от вчера селото е без електричество. Аварийна група работи по възстановяването на електрозахранването. Комисия от представители на общината и на Гражданска защита оценява нанесените поражения и ще изготви предложение за подпомагане на потърпевшите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?