Тунджа заля част от Елхово

Тунджа заля част от Елхово

Сложна остава обстановката по долното течение на река Тунджа, след като в Елхово са наводнени мазета и стопански постройки, а градският парк и промишленият пазар в града са под вода, съобщава в сряда БНР.

Нивото на реката се е повишило през нощта с около 5 сантиметра и в момента е 4.13 метра, при критични за града 3.9 метра. Очаква се до края на деня нивото на водата при Елхово да започне да спада. В Елхово няма проблем с водоснабдяването и тока.

Нормализира се обстановката в Добричка област, съобщават от Областния съвет за сигурност, цитиран от “Дарик“. Ток има във всички населени места, вода няма в селата Одринци и Долина, където бе извършена пълна евакуация на жителите. Спада нивото на водата в село Ново Ботево.

Областно пътно управление вече е почистило от наноси и тиня главния път Добрич - Албена.

Затворени за движение остават участъкът от разклона Самуилово за Добрич и пътят Одринци - Ведрина. Обходът на първия участък е през Владимирово - Орлова Могила - Самуилово - Златия.

Преди ден над 400 души от добричките села Одринци и Долина бяха евакуирани заради опасност от приливна вълна от язовир Одринци. Голяма част от хората са при свои близки, а други са настанени в училищата в селата Дончево и Владимирово. Заради това около 100 ученици в двете учебни заведения са разпуснати до края на седмицата.

Във варненските общини Аврен и Дългопол остава в сила бедственото положение. Евакуираните във вторник 285 души се прибраха по домовете си след решение на кризисните щабове в съответните общини.

В сряда варненският язовир "Цонев" прелива със 102 куб.м/сек., което е спад с 20 куб.м /сек. Нивото на река Камчия при Дългопол и при Аврен е спаднало с 1 метър.

Кметовете и на двете кризисни общини - Аврен и Дългопол, казаха, че ще свикат тази сутрин кризисните си щабове. Ако ситуацията продължи да се нормализира, те ще отменят бедственото положение.

В сряда продължава търсенето на изчезналото семейство във водите на язовир "Цанков камък", край Девин.  Сериозен проблем в Смолянска област остават свлачищата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?