Тунел за дезинфекция пази Путин от коронавируса

Заради епидемията градове отменят военните паради, вотът, който ще гарантира пожизнено властта на президента, остава

Тунел за дезинфекция пази Путин от коронавируса

За защита от новия коронавирус в резиденцията на руския президент Владимир Путин в Ново Огарьово е монтиран специален тунел за дезинфекция, пред който минава всеки, посещаващ сградата, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА Новости.

Вчера руската информационна агенция публикува видео на тунела, създаден от компания, базирана в руския град Пенза.

Всеки, който минава през тунела, се озовава в "нискодисперсионна водна мъгла", която покрива дрехите и откритите части на тялото с дезинфекциращ разтвор, описва действието на съоръжението руската агенция.

През април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всеки, който се среща с Путин, минава през тест за коронавируса. Месец по-късно се оказа, че самият Песков се е заразил.

Русия отчете повече от 500 000 случая на заразени и по този показател е на трето място в света след Бразилия и САЩ. Москва казва, че този резултат се дължи на програмата си за масовото тестване. Смъртните случаи в Русия са по-малко, отколкото в други страни. Критици обаче се съмняват в точността на данните за смъртността, отбелязва Ройтерс.

В Русия за едно денонощие бяха регистрирани 7843 случая на заразяване с коронавирус - това е най-ниската стойност от 30 април, предаде ТАСС в сряда.

Броят на новите заразени е под осем хиляди за първи път от 1 май, става ясно от данни на руския оперативен щаб за борба с коронавируса. Общият брой на заразените с коронавируса в Русия е вече 553 301. Активните случаи са 241 481.

Смъртните случаи за последното денонощие са 194. Починалите от вируса в Русия според официалната статистика са общо 7478. Оздравелите от коронавируса в Русия са общо 304 342.

30 града отменят паради, вотът за конституционни промени остава

Отложеният за 24 юни Парад на победата явно се очаква да символизира единството на Русия и да укрепи бойния дух на народа в борбата с коронавируса, заявява пред в. "Свободная преса" Станислав Бишок, изпълнителен директор на международната организация за изборен мониторинг CIS-EMO.

Заради пандемията обаче над 10 града в Русия се отказаха да провеждат паради по случай 75-ата годишнина от победата над нацизма, пише в. "Комерсант".

Онлайн изданието "Медуза" помества изчисления на електронния в. "Знак", според които общо 30 града са отменили парадите или ще ги организират "с минимален брой гости".

Кремъл заяви, че посреща с разбиране тези решения на регионалните власти. Междувременно ЦИК актуализира санитарните препоръки към местните комисии по повод предстоящото на 1 юли гласуване за промени в конституцията, посочва "Комерсант".

Промените, одобрени вече от руския парламент и Конституционния съд, на практика ще "нулират" досегашните мандати на президента Владимир Путин и ще му дадат възможност да управлява до 2036 г.

"Комерсант" се пита колко допълнителни средства трябва да се отпуснат за допълнителните профилактични мерки по време на вота - безконтактни термометри във всички секции, собствени маски и химикалки отделно за всеки гласуващ, оборудвани места за дезинфекция. Впрочем това са само препоръки, значи няма и гаранции, че местните комисии ще организират нещата, както трябва. Вирусът не пуска руската политика, колкото и да се мъчи тя да се изскубне, коментира "Комерсант".

Плебисцитът ще бъде подсигуряван от близо 900 000 членове на комисии и към половин милион наблюдатели. Според експерти се канят да гласуват около 60 милиона души и процесът ще мине безопасно, пише в. "Известия".

Ако се спазват стриктно всички мерки, рискът от заразяване при гласуването няма да е по-висок, отколкото при обикновено пазаруване, уверява пред изданието Леонид Огул от парламентарната комисия по здравеопазването.

"Начало на края"

Датата 1 юли 2020 г. ще влезе в историята на руската държава като начало на нейния край, коментира пред в. "Новая газета" писателят Дмитрий Глуховски.

Новата конституция е вредна за Русия, но това няма значение - тя се приема в интерес на един-единствен човек с една-единствена същинска цел: да позволи на този човек никога вече да не се раздели с властта.

Изборите в Русия окончателно ще спрат да влияят на каквото и да било. Пожизненият президент ще може да игнорира Държавната дума, да решава през главата ѝ всички конфликтни въпроси - значи вече няма да има никакъв смисъл нито от парламентарна опозиция, нито изобщо от парламент.

"На този ден ние с вас окончателно ще спрем да си играем на модерна демокрация и ще потвърдим сами, че страната поема по пътя на една сатрапия от средноазиатски модел. Русия ще се откаже от бъдещето си, тъй като в интерес на едно лице времето трябва да бъде спряно", заключава Глуховски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят