Тунелът под Кресненското дефиле няма да е с една тръба

Дългият над 15 км тунел през Кресненското дефиле на магистрала "Струма" няма да бъде с една тръба, а с две, както е планирано. Последният участък на магистралата трябва да е готов до края на следващия програмен период. Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при отчета за свършеното.

Преди дни зам.-министърът на транспорта Петър Киров обяви, че заради недостиг на средства в оперативна програма "Транспорт" през следващия програмен период се обмисляло изграждането на само една тръба на тунела през Кресненското дефиле. Аргументът му беше, че до 2020 г. няма да се постигне прогнозният трафик за движение по магистралата. С изграждането на една тръба щели да се спестят средства, които да се насочат към други обекти. Втората тръба пък щяла да се дострои през 2020 – 2027 г.

"Никъде не съм казвала, че ще има само една тръба на Кресненското дефиле, има идеен проект, до края на 2020 г. трябва да е готов участъкът от магистралата", каза обаче днес Терзиева.

Европейската комисия е дала положителна оценка за финансирането на проекта за изграждане на Северна скоростна тангента на София, съобщи още министър Терзиева. По думите ѝ по този начин са спасени 250 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие", от където ще се финансира пътят край София.

Проектът на МВР за доставка на пожарни автомобили за над 100 млн. лв. е внесен в сряда за оценка в Европейската комисия, каза още Терзиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?