Тунис е парализиран от стачка в деня на траур заради убийството на опозиционен депутат

Тунис бе почти парализиран от обща стачка по призив на най-големия синдикат в знак на протест срещу убийството вчера на Мохамед Брахми, виден опозиционен депутат от националистическата левица, предаде Франс прес.

Президентът на Тунис Монсеф Марзуки обяви петък за на национален траур по повод погребението на опозиционния депутат, но погребението ще се забави заради опасения, че може допълнително да разпали привържениците на партията му "Народно движение".

Улиците на столицата Тунис бяха пусти, не работеха държавните учреждения, банките и магазините, няколкото кафенета, обичайно отворени по време на Рамазана, бяха спуснали кепенците.

Много полети на международното летище бяха отменени.

Стачката обхвана цялата страна, включително частния сектор.

"Решихме да организираме политическа стачка в съгласие с организацията на работодателите и призивът ни беше максимално последван", заяви пред АФП заместник-генералният секретар на синдиката Ю Же Те Те, Сами Тахри.

По-късно в петък вътрешният министър на Тунис Лотфи бен Жеду съобщи, че Брахми е убит със същото оръжие, което е използвано за убийството на лидера на неговата Партия на обединените патриоти демократи Шокри Белаид преди шест месеца.

Жеду обяви, че в покушението е замесена същата твърдолинейна салафитска ислямистка група, поръчала убийството на Белаид и назова името на заподозрения извършител - салафитския хардлайнер
Бубакар Хаким, който вече е издирван по подозрение за контрабанда на оръжия от Либия.

Балистичната експертиза показала, че оръжието на престъплението е 9-милиметров автоматичен пистолет, с който в тялото на Брахми са изстреляни 14 куршума - шест от тях в лявата горна половина на тялото и 8 в краката.

В обръщение към нацията вчера президентът Марзуки заяви, че убийството на Брахми цели да дискредитира въстанията от Арабската пролет.

"Отговорните за тази трагедия искат да покажат, че Тунис не е мирна страна и че тя също може да се провали. Те искат да покажат, че Арабската пролет се е провалила навсякъде", каза Марзуки.

Мохамед Брахми бе главен координатор на националистическия и светски парламентарен блок "Народно движение". Убийството му дойде близо шест месеца след убийството на Белаид, за което светската опозиция обвини управляващата партия "Ан Нахда".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?