Тунис и Судан гневни на Гърция за задържания кораб с експлозиви

Тунис отхвърли днес като "изненадващи и погрешни" твърденията на Атина във връзка със заловения в неделя кораб с 680 тона експлозиви на борда. Според Тунис експлозивите били продадени легално от тунизийска фирма на суданско дружество, но били отклонени от фирмата - преносител, съобщи АФП.

Тунизийският министър на вътрешните работи Хеди Мхени заяви на пресконференция, че информациите на Атина са неоснователни. Става дума за обикновена и напълно легална търговска сделка между две страни, допълни Мхени.

Тунизийската компания, която призна, че е доставила на суданска фирма експлозиви за "цивилна употреба", обвини фирмата-преносител, че е отклонила товара и е заплашила осъществяването на доставката, съобщи АП.

Според документите корабът "Болтик Скай", превозващ 680 тона експлозиви на базата на амониев нитрат, е трябвало да отпътува за Судан. Той бил натоварен на 12 май в Тунис с 450 палета динамит TNT и 8000 детонатора, а на 21 май преминал Дарданелите, след което на 2 юни акостирал в Истанбул и три дни по-късно отпътувал оттам към Суец.

Корабът обаче не тръгнал към Суецкия канал, който би го отвел до Судан. В продължение на две седмици "Болтик Скай" плавал из Егейско и в източната част на Средиземно море преди гръцките власти да го задържат по сигнал в Йонийско море, отбелязва АП.

Според тунизийската компания експлозивите били легално поръчани, но фирмата-преносител отклонила товара и заплашила доставката.

Гръцкият министър на търговския флот Георгиос Аномеритис каза, че товарът е предназначен за фирма-фантом в Хартум, Судан, и посочи, че пренасяното количество е прекалено голямо за частна пратка.

По-късно правният съветник и говорител на компанията съобщи, че името на фирмата е Mutakamila company for Chemicals and Development Ltd. и че компанията е основана през ноември 2002 г.

Не разбираме за какво е всичкият този шум. Ние сме частна компания и доставката бе предназначена за пътното строителство, производството на цимент и горива, телекомуникациите и други.

По думите на служителя на фирмата пратката е трябвало да бъде доставена в Судан на 23 май и причината, поради която това не е станало, е неизвестна на компанията. Той допълни, че фирмата няколко пъти се е обръщала към тунизийската компания, за да получи информация за доставката.

Това, което се случва в Гърция, пречи на работата ни тук, заяви още правният съветник на фирмата.

По думите на турски представители изглежда невероятно Турция да е разполагала с информация за експлозивите на борда на "Болтик Скай". Анадолската агенция съобщи по-рано, че когато на 21 май корабът преминал Дарданелите, той е обявил, че превозва експлозиви.

Турция щеше да се намеси и нямаше да разреши корабът да премине през турските протоци, заяви представител на пристанищните власти в Истанбул, пожелал анонимност.

По-рано днес суданското правителство разкритикува Гърция за задържането на кораба и заяви, че той пренасял амониев нитрат за цивилни нужди.

Исам Бакри ал-Халифа - изпълнителният мениджър на суданската химическа фирма -заяви пред Би Би Си, че на отделните части на товара навсякъде е обозначено името, адреса и телефонния номер на компанията в Хартум.

Гръцкият министър Аномеритис определи товара на кораба като аналог на "атомна бомба".

Седемчленният екипаж на кораба - пет украинци, сред които и капитана и двама азербайджанци - може да получи 20 години лишаване от свобода за обвинения в съхранение и транспорт на експлозиви. Те са обвинени и затова, че не са уведомили гръцките власти 24 часа предварително, че внасят експлозиви в гръцки териториални води.

Антитерористичните части и специалисти по експлозиви започнаха да проучват товара.

Междувременно три албански министерства в обща декларация отрекоха появилите се информации в гръцките медии, според които корабът е пристигнал в Гърция от албански териториални води, предаде АТА.

Албанските министерства потвърждават, че "Болтик Скай" е пуснал котва в пристанището Дуръс на 3 май, пристигайки от румънското пристанище Констанца, и на 7 май заминал за Тунис.

След като разтоварил товара си от стъкло, полицията и митническите власти в пристанището Дуръс потвърдили, че корабът не пренася друг товар. Говорителят на Министерството на отбраната на Албания заяви, че след тази дата "Болтик Скай" не е пускал котва в албански пристанища. Той заяви също, че е нямало прехвърляне на експлозиви от трафиканти или други потребители.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?