Тунис, първата надежда на Арабската пролет, бе разтърсен от покушение

Тунис, първата надежда на Арабската пролет, бе разтърсен от покушение

Покушението срещу опозиционния политик Шокри Белаид хвърли превърналия се в символ на Арабската пролет Тунис в най-тежката криза, преживявана от него, откакто полицията преди две години откри огън по демонстранти, настоявали за демократични промени.

 

Преди две години куршумите бяха насочени срещу мирни революционери, настояващи за свалянето на корумпиран, авторитарен режим.

 

Въпреки че отстъпваха по сила, революционерите удържаха победа, като принудиха бившия президент Зин ал Абидин Бен Али да избяга в изгнание и подготвиха почвата за демократични избори девет месеца по-късно.

 

Възхвалявана като пример за революция, окуражила хората в региона да поведат борба за свобода, люлката на Арабската пролет се готви да погребе един от главните защитници на новооткритите ѝ свободи.

 

"Нежният Тунис се разбунтува", написа радио "Мозаик" на своя уебсайт, обобщавайки шока от хладнокръвната екзекуция на популярния Белаид в сряда.

 

За последно тунизийците се бяха разбунтували така, когато уличният търговец Мохамед Буазизи се самозапали през декември 2010 г. в знак на протест срещу тормоза на режима на Бен Али.

 

След половинвековна диктатура отчаяната постъпка на Буазизи подейства като зов за пробуждане. Тунизийците се стекоха по улиците, заповядвайки на режима да се "разкара".

 

Изминалите две години оттогава бяха напрегнати, тъй като религиозните и светските тунизийци продължават да спорят за ролята на религията и държавата в обществения живот.

Имаше демонстрации, смъртоносни бунтове и нападения на ислямисти и проправителствени милиции срещу културни събития и опозиционни митинги. Но не и покушение.

 

Политическото насилие остава рядкост в Тунис, където последното покушение датира от 1961 г.

 

Минути след смъртта на Белаид някои посочиха за виновна управляващата ислямистка партия "Ан Нахда", която беше яростно критикувана от него.

 

Разиграха се сцени, които напомниха за революцията, след като хиляди поддръжници излязоха по улиците с искане "Ан Нахда" да се "разкара".

 

Членове на опозицията казаха в сряда, че е имало зловещо предзнаменование след поредицата нападения, извършени напоследък от проправителствени милиции срещу митинги на опозиционни партии и профсъюзи.

 

Малко преди смъртта си Белаид, който беше харизматичният лидер на светската опозиционна коалиция Народен фронт, казал, че е получавал смъртни заплахи.

 

През последните няколко дни атмосферата ставаше все по-отровна. В събота побойници нападнаха митинг на неговата партия, като раниха 11 души.

 

48-годишният адвокат обвини за атаката "метежници от "Ан Нахда" и членове на крайно

консервативното мюсюлманско крило на салафитите. През уикенда бяха провалени митинги и на други опозиционни партии.

 

Предупредителният изстрел вече беше отекнал преди четири месеца, когато член на опозиционната партия "Нида Тунис" загина след схватка с хора от побойническата проправителствена Лига за защита на революцията. През декември същата лига нападна

профсъюзен митинг.

 

"Ан Нахда" решително осъди убийството на Белаид и отрече да е замесена.

 

Лидерът на "Ан Нахда" Рашид Гануши запита в изявление по канал "Франс 24": "Кой има полза от това престъпление?" Не и правителството или "Ан Нахда", защото това застрашава техните усилия за привличане на туристи и инвеститори, каза той.

 

Опозицията обвинява възрастния Гануши, че е вълк в овча кожа.

 

Въпреки че отхвърля насилието, наскоро той определи Лигата за защита на революцията като "съвест" на въстанието от 2011 г. Анализатори твърдят, че двойствените му изявления отразяват разделението в партията между умерения лагер начело с министър-председателя Хамади Джебали, който е вторият по важност човек в партията, и по-консервативния лагер начело с Гануши.

 

В сряда Джебали обяви, че е готов да разпусне трипартийната коалиция и да назначи технократи, които да управляват страната, докато бъдат произведени избори съгласно нова конституция.

 

На следващия ден изпълнителният комитет на "Ан Нахда" отхвърли предложението, като настоя, че управлението има нужда от политици.

 

Реакцията на "Ан Нахда" предизвика нови антиправителствени протести в четвъртък в столицата Тунис и в южния град Гафса, който е крепост на левицата.

 

"Тунис ще преодолее това", заяви президентът Монсеф Марзуки, бивш активист за правата на човека, в изявление пред Европейския парламент, което прозвуча като опит да убеди не само другите, но и себе си.

 

Покушението срещу Белаид беше атака срещу тунизийския модел, изграден върху съгласие между умерените ислямисти в лицето на "Ан Нахда" и умерените секуларисти в лицето на партията на Марзуки "Конгрес за републиката" и третия коалиционен партньор "Ат Такатул".

 

"Някои хора не искат тунизийският модел да успее. Те искат да го видят как се проваля. Казвам на тези хора, че той ще успее", заяви Марзуки.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят