Тунизиец арестуван при антитерористична операция на германската полиция

Тунизиец арестуван при антитерористична операция на германската полиция

Тунизиец, вербувал хора за джихадистката групировка "Ислямска държава" с цел извършване на атаки в Германия, бе арестуван при антитерористична операция на германската полиция тази сутрин, предадоха световните агенции в сряда.

Прокуратурата във Франкфурт съобщи, че в централната провинция Хесен са били обискирани 54 обекта - апартаменти, бизнес обекти и джамии. Разследването е било насочено срещу общо 16 човека на възраст между 16 и 46 години.

Основният заподозрян, 36-годишен тунизиец, е бил арестуван във Франкфурт. Смята се, че той е бил вербовчик и контрабандист за "Ислямска държава" от август 2015 г.

Плановете за атака са били на много ранен етап и още не е имало набелязана мишена.

Вчера трима мъже бяха арестувани по свързани с тероризъм обвинения в германската столица Берлин.

Задържаните - на 21, 31 и 45 години - са заподозрени, че са "планирали да заминат за райони на военни действия" - Сирия или Ирак. Тримата може да са свързани с групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Заподозрените, задържани направо на улицата, посещавали салафитска джамия, в която често идвал предполагаемият извършител на атентата с камион на 19 декември миналата година в Берлин, тунизиецът Анис Амри, посочва "Билд".

Джамията, която се наблюдава от разследващите, също е била претърсена, отбелязва източникът. Най-малко двама от задържаните живеят в Берлин, твърди "Билд".

Споделяне

Още от Европа