Тунизиецът, нападнал минувачи в Марсилия, дълго време е живял в Италия

Тунизиецът, нападнал минувачи в Марсилия, дълго време е живял в Италия

Тунизийският гражданин, нападнал в неделя с два ножа минувачи в Марсилия и убил две млади момичета, дълго време е живял в Италия и е бил женен за италианка. Това съобщава вестник "Кориере дела сера".

По данни на вестника престъпникът, който според непотвърдени от френската полиция данни се казва Ахмед Ханаши, е живял от 2006 до 2014 г. в италианското градче Априлия недалеч от Рим. После се е развел с жена си - италианката Рамона, и е решил да се изсели във Франция.

Докато живели в Италия, двамата неведнъж попадали под ударите на правосъдието заради обири и незаконна търговия. Според вестника разследващите не приемат засега версията, че по това време заподозреният се е радикализирал.

Това не е първият случай екстремисти, действали в Европа, да се окажат свързани по някакъв начин с Италия, отбелязва изданието. Италианец от марокански произход имаше сред извършителите на атентата през юни в Лондон. А тунизиецът, врязал се с кола в множеството на берлински коледен панаир през декември, бе пристигнал в Европа през Италия и дори бе прекарал 4 години в местен затвор.

По данни на Международната организация по миграцията 85 на сто от мигрантите, прекосяващи Средиземно море, пристигат в Италия. А близо 80 на сто от тях не отговарят на изискванията за бежански статут и са икономически мигранти. Освен това огромното мнозинство са здрави мъже в трудоспособна възраст. Има вероятност, ако не открият възможност за по-добър живот в Италия, мигрантите да се повлияят от екстремистка идеология и да станат терористи.

Нападението в неделя бе извършено до централната гара на Марсилия "Сен Шарл". Прокуратурата потвърди, че преди да бъде ликвидиран от военен патрул, убиецът на висок глас възхвалявал Аллах. Отговорността бе поета от групировката "Ислямска държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?