Туоператорите остават в протестна готовност

Обявената 10 млн. лв. помощ е крайно недостатъчна и не е ясно кога ще се даде

Туроператорите остават в протестна готовност, сн. БГНЕС

Макар преди ден правителството да обеща на туроператорите 10 млн. лв. безвъзмедна помощ в размер 10 на сто оборотите им пред 2019 г., браншът остава в протестна готовност, тъй като счита подкрепата за крайно недостатъчна, а и не е ясно кога ще започне предоставянето ѝ, тъй като тепърва трябва одобрение от Европейската комисия за прехвърлянето на сумата от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение "Бъдеще за туризма" се събраха отново във вторник, за когато бе насрочен поредният им протест, като обясниха, че излизането им пред парламента е заявка на готовност да отстояват исканията си.

Според Емил Абазов от обединението, отпусканата финансова помощ е крайно недостатъчна. Браншът искаше 155 млн. лв., а се предоставят 10 млн. лв., което се равнява на 5000 лв. за туроператор, сочат разчетите на организацията.

Байко Байков, управител на един от големите туроператори у нас, също смята, че обещаната подкрепа е твърде малка, за да се предотвратят фалитите на хиляди търговски дружества, туристически агенти и туроператори. "Настояваме тази помощ да бъде адекватна и такава, каквато е в другите европейски страни, които са по същия начин ощетени като пътувания. Ще напомним, че тази подкрепа я очакваме, така че да не ни забравят", заяви той, цитиран от БНР.

"Важно е да видим хоризонт за работата си", смята Евгения Димова.

До края на седмицата секторът очаква критериите и сроковете за разпределяне на обявената финансова помощ. Те остават в протестна готовност, ако бъдат забравени и не получат реално средства.

Туроператорите поставиха въпроса и с 14-дневната карантина след пътуване в Турция. Яна Хитова попита защо Румъния е премахнала тази карантина, а България все още не.

Целта на туроператорите е осигуряване на ликвидност на фирмите, задържане на техните служители на работа и рестарт на сектора.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?