Тур дьо Борисов в Пловдив: от владиката до футбола и чумата по свинете

Образованието е основен приоритет – и духовното, и цивилното

Скрийншот Фейсбук

Премиерът има нужда от почивка. Това бе новина от продължаващата в сряда национална обиколка на Бойко Борисов с управлявания от него държавен джип (наричан от него джипка), който в сряда гастролира в Пловдив и околностите. Борисов първо отдели време на стадиона на футболния Ботев (Пд), после мина през ремонта на семинарията в града и накрая финишира при големия археологическия обект Малтепе край село Маноле. Както обикновено, срещите и разсъжденията му бяха предавани на живо във Фейсбук профила му.

Националната обиколка с джипката се оказа успешна стратегия за евроизборите и очевидно сега Борисов залага отново на нея преди местния вот през октомври. Преди ден премиерското риалити бе строежа на разширения път за Сърбия, преди това в Кърджали, а сега в Пловдив, където има вероятност от знакова загуба на ГЕРБ на кметските избори.

Не съм излизал в почивка. Не е правилно. Организмът си иска възстановяване

Премиерът бе придружаван от областния управител Здравко Димитров, когото ГЕРБ кандидатира за кмет на Пловдив. Другият спътник в джипката бе финансовият министър Владислав Горанов.

Пред тях Борисов изрази почудата си от дългата ваканция на пловдивските общинари.

"Аз понеже не съм излизал в почивка (това лято)...", подхваща премиерът. "Общинските съветници излизат", отговоря му областният управител.

"Моето не е правилно. Организмът си иска възстановяване, за да работи по-добре", продължава Борисов, но веднага след това сменя темата и започва да говори за футбол.

Здравко Димитров да забрави "Блю-блю канари"

Премиерът поиска местната власт в Пловдив да направи концесионното възнаграждение за Ботев (Пд) и Локо (Пд) символично – 100 или 1000 лева. Причината е, че местните клубове са започнали да инвестират в стадионите си (които са собственост на община Пловдив).

Борисов поръча на Здравко Димитров да забрави за това, че е ботевист (да махнел песента "Блю-блю канари" от телефона си), а ако стане кмет, да дава на всички отбори по равно. От години премиерът показва особено отношение към футболните клубове, демонстрирайки, че симпатията на феновете е важна за него. В сряда Министерският съвет отпусна 2.5 милиона лева за стадиона на "Арда" в Кърджали.

В Пловдив Борисов обеща държавата да помогне на собственика на Ботев (Пд) и "Инса ойл" Георги Самуилов за изграждането на новия стадион на "канарчетата". Проектът на Самуилов за нов стадион е за 40 милиона лева. Преди него големи планове имаше и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който притежаваше "Ботев" преди шест години и дори започна да строи новия стадион. Поради общоизвестни причини Василев не успя да реализира плана си.

Новите стадиони да не се чупят

Пред фенове на "Ботев" премиерът каза, че колкото ще даде на техния отбор, толкова ще даде и на "Локомотив" (Пловдив), който също ремонтира стадиона си. Изненадващо в края на посещението си на "Колежа" (стадиона на "Ботев" – б.р.) Борисов бе освиркан от феновете.

Той обясни на струпалата се агитка, че не бива да се чупят новите стадиони. Борисов продължи със съждението, че "за да има силен Ботев (Пд), трябва да има също толкова силен Локо (Пд)". Агитката не успя да схване защо е нужно да има силен "Локо" (Пд) и Борисов го разбра по мощните освирквания. "Да продължим с водосвета", каза минута по-късно водещата на церемонията.

А цялото предаване започна с обещание на премиера за оказване на помощ на болно момиче, което трябва да се лекува в Германия. Борисов бе посрещнат от нейна близка приятелка с молба да помогне.

За гел може, но за татуировки - не

В джипа на път за духовната семинария премиерът се впусна в спомени как преди години е ходил на стадиона на "Ботев", за да гледа мач като фен на "Левски". Разказа колко много народ е имало на стадиона, че дори е нямало как да се влезе през вратите. За Борисов обаче винаги имало решение в трудни ситуации: "Качиме се тогава на пожарната и оттам гледаме".

В разговора се включи и финансовият министър Горанов. "Лошото е, че за качествен футбол говорим само носталгично", отбеляза той от задната седалка на държавния джип.

"Разбрахме се, че ще помагаме на детско-юношеските школи. Само, ако може, татуировките да не плащаме. За гел - може, за татуировки – не. И трябва наистина футболният съюз да си вкара някакви правила за лимит на чужденци, за лимит на заплатите. Да се направи някакъв феърплей, защото иначе няма да стане футбол. Арда (Кърджали) е с 11 чужденци. Е, какъв футбол ще стане?", възропта финансовият министър преди джипът да влезе в двора на пловдивската духовна семинария.

Владиката и "Всичко е любов"

Здравко Димитров въведе накратко премиера в историята на сградата на духовната семинария в Пловдив. Тя е на повече от 100 години и е отнета от църквата по време на тоталитарния режим. Тогава е ползвана от езиковата гимназия, а Димитров раказа, че става много известна заради снимките популярния през соца филм "Всичко е любов" (там е сниман филмът "Вчера" -бел.ред.). Напълно в този дух Борисов бе посрещнат в семинарията с много топли чувства от пловдивския владика Николай.

Семинарията се ремонтира със 600 хиляди лева, отпуснати от правителството. Владиката на два пъти по няколко минути благодари на Борисов за това богоугодно дело, включително за приравняването на заплатите на духовниците с тези на учителите.

Видеото от семинарията приключи с близо триминутна благодарствена реч от Николай, която кулминира с подаряване на "един скромен, но духовно значим дар". Митрополитът поднесе на Борисов икона с ликовете на светите равноапостоли" Св. св. Кирил и Методий", които са покровители на духовното училище.

Бойко Борисов целуна иконата и я връчи на Владислав Горанов с думите: "Нали образованието ни е основен приоритет – и духовното, и цивилното". Вероятно от това разграничение наистина има нужда. През 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че 11 от тогавашните 15 митрополити в Светия Синод са били сътрудници на Държавна сигурност, включително настоящият патриарх Неофит.

За чумата по свинете: "Ако тези 29 млн. лв. не стигнат, ще дадем още"

Накрая премиерът посети големия архелогически обект край село Маноле. Той се качи до върна на Малтепе, за да огледа разкритата 20-метрова кула, построена по времето на Римската империя. Археолозите предполагат, че кулата е пристройка към голяма гробница, в която може да е погребан дори и римски император.

Историческите беседи се оказаха идеална отправна точка към изказване на премиера за африканската чума по свинете.

"С благодарност към селските стопани, които не се подведоха по популистките приказки на опозицията, отпуснахме днес 29 млн. лв. за обезщетения срещу африканската чума. Виждате, че Сърбия пламна, Северна Македония и Румъния също. Казал съм на стопаните да се изплаща по реални цени и по фактури, на които са продавали месото", каза Борисов.

Премиерът уточни, че това са пари, извън тези, които се дават по 300 лв. на домакинство за дезинфекция на дворовете.

"Ако тези 29 млн. лв. не стигнат, ще дадем още", каза министър-председателят.

Споделяне

Още по темата

Още от България