Турчин ли е бил Гьоте, пита турски вестник

Турчин ли е бил Гьоте, пита турски вестник

Турчин ли е бил немският писател Гьоте? Върху този въпрос размишлява турският в. "Заман" в четвъртък, позовавайки се на изследвания в книга на турския учен Ариф Арслан, според които родът на писателя произхожда от селджушките турци.

"Заман" посочва, че въпросът за религиозната принадлежност на Йохан Волфганг фон Гьоте отдавна занимава изследователите - писателят не е посещавал църква, но пък се твърди, че заедно с мюсюлманите правел намаз, а в сбирката стихотворения "Западно-източен Диван" пише, че не отхвърля твърденията, че той самият е мюсюлманин.

Според изследванията, поместени в книгата на д-р Ариф Арслан, Гьоте е потомък на селджушкия офицер Садък Селим, който немски рицар отвел като пленник в Баден-Вюртемберг. Там той се отличил със своите качества и бил произведен в чин полковник от местен конт. Заради турския си произход бил наричан "Селим Султан". В родословното дърво на Гьоте фигурират имената на Йохан Султан и на баща му Хенрих Султан. Смята се, че дъщерята на Йохан Султан - Анна Султан е дала началото на рода на Гьоте, пише още в книгата си турският учен.

Споделяне

Още от Балкани