Туристи бягат от зимните курорти заради неуредиците от лошото време

Туристи бягат от зимните курорти заради неуредиците от лошото време

Ситуацията в Боровец и Пампорово се нормализира във вторник, след като лошото време през уикенда остави курортите без ток и вода, а пътищата – почти непроходими. Освен че донесоха финансови загуби за комплексите, неуредиците заради лошото време отблъснаха и стотици родни и чужди туристи, някои от които са напуснали преждевременно и разочаровани, коментираха пред Medaipool от управата на курортите.

Боровец има проблеми с тока от събота. Все още няма захранване за съоръженията на пистите Маркуджиците 1,2 и 3, Мусаленската пътека и снежния парк. “Бороспорт” се кани  да съди ЧЕЗ заради претърпените щети. Това заяви Нели Сандалска, председател на УС на собственика на ски съоръженията в Рила, цитирана от “Монитор”.

“Паднали дървета прекъснаха електропроводите и макар да разбираме какво означават тежки зимни условия, факт е, че енергийната компания никога не направи инвестиции за гарантиране на двойно захранване. При нас в пика на сезона струпването на хора е огромно и рискът за тях става много голям, защото всички понасят огромни неудобства. Студ, невъзможност да се нахранят с топла храна са част от проблемите”, казва Сандалска.

От постинги на скиори в интернет става ясно, че стотици почитатели на зимните спортове са изгорели с картите си за лифта, чийто цени са 30 лв. за половин ден и 55 лв. за цял. Скиорите са висели с часове пред лифтовете, без да получат информация, и в крайна сметка са си поискали парите обратно. Това се случило само за най-напористите, на повечето скиори им отказали с мотива, че спирането на тока е непредвидено обстоятелство и в този случай сумата не се възстановява.

“Все по-често мислим за панти, снегоходки, моторни шейни или каране в Алпите. Така никога повече няма да си късаме нервите с безумните ни зимни курорти”, пише анонимен скиор в сп. “Vice”.

Пампорово няма проблеми с тока, освен лифта на Стойките, който все още е без захранване. Комплексът обаче остана без вода за ден. Проблем за туристите се оказаха затрупаните и непочистени пътищата. От курорта признаха, че преждевременно са си тръгнали разочаровани и притеснени от последващи проблеми туристи. Все още няма изчисления за финансовите загуби за курортите от лошото време.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?