Туристи се стичат отново към Хавана въпреки строгите правила срещу коаронавируса

Туристи се стичат отново към Хавана въпреки строгите правила срещу коаронавируса

Куба бавно отваря Хавана и други градове за туризъм, след като през ноември направи това с морските курорти. Страната е нетърпелива да вдъхне живот на разорения сектор, затворен от пандемията през март миналата година.

Франсиско Дуран, който ръководи отдела по епидемиология в министерството на здравеопазването, информира на 5 януари, че около 1000 посетители влизат в страната всекидневно и повечето се насочват към курортите, където правилата за коронавируса се оказват ефективни, но една част се отправя към кубинската столица, някои след плажуване.

Куба, подобно на други карибски държави, зависи силно от туризма, на който се пада около една десета от нейния брутен вътрешен продукт за 2019 година. Икономиката ѝ претърпя спад от 11% миналата година.

"Преди месец не можеха да се видят чуждестранни туристи", отбелязва Луис Енрике Гонсалес, който управлява частна закусвалня в колониалния район на Хавана, докато няколко гости обядват на маси на открито.

Вече се появиха европейци, канадци и латиноамериканци, макар само няколко хотела да са отворени и повечето места от типа "нощувка и закуска" да са празни.

"Малко по малко нещата се раздвижват и това е началото", казва той за столицата, която само преди година бе пълна с туристи. Те се разхождаха по улиците, возеха се с американски ретро автомобили и обикаляха града в китайски автобуси.

Дневният темп на коронавирусните инфекции на глава от населението в Куба остава много нисък по регионалните стандарти, но през изминалия месец се е удвоил, главно защото кубинците, които живеят в чужбина, посещават семействата си и нарушават карантината, според правителството.

Полетите от САЩ и още няколко страни, откъдето пристигат кубино-американците, бяха драстично намалени. Има само 148 смъртни случая, свързани с болестта.

Дори в условията на пандемия, държавата с комунистическо управление отчете милион туристи за миналата година. Правителството се надява да удвои броя им през 2021 година. Това обаче все още е далеч от над 4 милиона пристигащи през 2019 година.

Посетителите се тестват на летището и след пет дни отново, освен ако не са отседнали в хотел под наблюдението на екип от лекар и медицинска сестра. От 10 януари те ще се нуждаят от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането.

От пътниците, които биват настанявани в хотели в големите градове, се очаква да останат в помещенията, докато летищният тест не се окаже отрицателен. Ако отседнат в частни домове, не трябва да излизат до резултата от петдневния тест.

Гостите на уединени кътчета и курорти могат да посещават плажа и заведенията за хранене, стига те да са изолирани от местната общност. Правилата се спазват по-трудно в големите градове, където туристите биват държани в лоби баровете и басейните до три дни.

"Кой ще дойде в Куба, за да бъде затворен в къща", казва Норма Ернандес, която дава стаи под наем в хаванския квартал Ведадо.

И докато известният морски курорт Варадеро отчете 69 000 посетители от ноември до 23 декември, то в Хавана хотелски служител съобщиха за по-малко от 20 гости на 5 януари.

И все пак, след около седмица, прекарана в различни курорти, туристите вече предприемат групови екскурзии до Хавана и дори отсядане на места с нощувка и закуска без допълнителни ограничения.

Развълнуван, че има някаква работа, екскурзоводът Карлос Диас развежда 38 германци из стария град.

"Туристите се връщат лека-полека", констатира той.

Две британски двойки, които се разхождаха наблизо, заявиха, че, също като германците, преди са отсядали на крайбрежието на Варадеро. Te отбелязаха липсата на туристи, но пък похвалиха сградите и обектите, както и относителното чувство на безопасност на фона на пандемията.

"Ще се върнем, когато всичко се нормализира", категоричен е Тони Кели.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?