Туристическата и земеделската администрация се местят в Пловдив

Бойко Борисов: ”Виждам какво значи 20 години мърлявщина”

Снимка: БГНЕС

Централите на сектор "Туризъм" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, както и на някои дейности от Министерството на земеделието и Националната компания ”Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) ще бъдат преместени в Пловдив. Това обяви в неделя премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в града.

Премиерът обясни, че първоначално ресорният  за туризма зам.-министър Иво Маринов е бил против преместването, но впоследствие е склонил.

Борисов посочи, че дейност ”Туризъм” на икономическото министерство се мести, тъй като средището на траки, римляни и византийци е било именно в района на Пловдив. ”Затова е правилно зам.-министърът на туризма с дейността си да стои тук. Същото касае и Министерството на земеделието и храните. В града има пет института, свързани със земеделието – по тютюн, овощарство лозарство, аграрен университет”, посочи Борисов и допълни, че  в Пловдив е банката с кадри за селското стопанство.

”Затова в София остават Фонд ”Земеделие” със  зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете, а министърът на земеделието с дейностите му ще ги изместим”, каза Борисов. Той уточни, че преместването ще се осъществява плавно във времето.

Премиерът съобщи, че се предвижда Агенцията по лозарство и виното също да бъде преместена в Пловдив, ще бъде търсено подходящо място по регионите на още около 10 агенции.

”Агенцията по рибарство няма място в София. Нейното място е във Варна. В Пловдив ще бъдат преместени и някои от дейностите на НКЖИ”, каза още Борисов.

”В министерствата, който се местят, ще бъдат разкрити нови работни места, а задръстванията в София ще намалеят. С децентрализацията ще се даде възможност на интелигентните кадри в тези райони да се реализират”, посочи той.

Премиерът коментира, че се местят дейности, а не цели министерства.

Борисов присъства в Пловдив на официалното откриване на реконструирания Римски стадион. Проектът бе осъществен с финансовата подкрепа на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. След като разгледа археологическия обект, министър-председателят пожела на пловдивчани да направят всичко възможно и намиращите се около стадиона сгради да бъдат обновени.

"Честитя ви това красиво място, но като гледам другите сгради наоколо, виждам какво значи 20 години мърлявщина”, коментира Борисов. Към министъра на икономиката Делян Добрев премиерът се обърна с думите: "Всичко това трябва да се промени, иначе ще сменяме".

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че работата по реконструкцията на Римския стадион е била почти денонощна и, по думите му, крайният ефект си е заслужавал усилията.

Проектът за реконструкция на Римския стадион е на стойност около 900 000 евро и е изпълнен са десет месеца. От планираните средства са спестени почти 100 000 евро, част от които ще бъдат пренасочени за проект в село Гела.

Премиерът разгледа как върви строежът на спортната зала на Пловдивския университет. Строителството напредва и до месец и половина се очаква залата да бъде открита. Борисов каза, че предишното правителство е имало намерение да открадне това място, но правителството на ГЕРБ е построило едно прекрасно място за спорт на младежта.

Борисов седна в пловдивско кафене на площада пред общината заедно с придружаващите го министри – Симеон Дянков, Томислав Дончев, Свилен Нейков, областния управител и кмета на града и привлече вниманието на минаващите хора, на които раздаде автографи.

По-късно премиерът се включи в приятелския футболен мач между ФК "Бистрица" и сборен отбор на ветераните от отбора на "Локомотив" - Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от България