Туристически форум в Пекин под егидата на европредседателството ни

Ангелкова и китайският посланик обсъдиха предстоящия форум в Пекин

Подготовката на туристически форум в Пекин под егидата на българското европредседателство, който да се състои през пролетта на 2018 г. и да събере високопоставени представители на Еврокомисията и съседни държави, обсъдиха в петък министърът на туризма Николина Ангелкова и китайският посланик у нас  Джан Хайджоу.

По думите на Ангелкова подобен форум ще е още един начин да се постави фокус върху европейската инициатива "ЕС-Китай 2018 - година, посветена на туризма“ ("2018 EU-China Tourism Year“).
 
Идеята е с форума в китайската столица да се даде сериозен тласък на развитието на туризма между двете държави. Провеждането му е било договорено в Будапеща от премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян по време на Шестата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай ("16+1“) миналия месец, посочиха от туристическото ведомство

В българската делегация за форума в Пекин догодина ще участват представители на туристическия бизнес и от всички сфери на икономиката. Идеята е туроператорите от двете страни да стартират конкретни съвместни проекти.

Ангелкова и Хайджоу са обсъдили и възможността за откриване на директна авиолиния между двете държави.

Обмисля се да бъде открит и български туристически информационен център в Пекин, съобщи още министър Ангелкова. Това ще е вторият такъв, след открития през септември във финансовата столица Шанхай. Намерението било приветствано от посланика, който препоръчал българските центрове да работят с местните туристически организации.

По думите на Хайджоу китайската страна отдава голямо значение на отношенията с България в сферата на туризма и ще бъдат предприети конкретни дейности за популяризиране на страната ни като туристическа дестинация за четири сезона. Той отбеляза също, че част от подготовката на туристическия форум на България на високо ниво ще е и планирана размяна на визити на български туроператори в Китай, както и на китайски организации и туристи в България.

Китайският посланик се е ангажирал да съдейства за бъдещи общи инициативи, както и за организацията на съвместни събития у нас и в неговата страна.

За първите 10 месеца от годината посещенията на китайски туристи в страната са над 24 хил., което е с 44.5% повече спрямо година по-рано. Положителни са и данните за пътуванията на българи към Китай. В периода януари-октомври 2017 г. те са се увеличили с 12.7 на сто, сочи статистиката на българското Министерство на туризма.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?