Туристически ваучери и безплатни чадъри ще спасяват летния сезон

Оптимистичният сценарий е секторът да заработи на 1 юли

Снимка: Архив

Министерството на туризма ще се опита да спаси летния сезон с туристически ваучери за българите, които избират Черноморието или другите курорти.

Това обяви в интервю за "Неделя 150" по БНР министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ще се изчисли каква да е стойността на ваучера.

С кметовете на морските общини пък ще се обсъди на кои плажове е възможно да се въведат безплатни чадъри и шезлонги или да имат символична цена, така че да се осигури повече физическо разстояние между летуващите.

По отношение на чуждите туристи секторът ще разчита и на пътуващите с автомобили граждани от съседни държави, защото все още е неясно как и кога ще заработи отново въздушният транспорт.

Междувременно, Италия също прави планове да спаси туризма си до края на годината. Сицилия обяви, че ще плаща 50% от самолетния билет на всеки турист след отпадането на изолацията. Ще се плащат и първите 3 хотелски нощувки за всяка туристическа ваканция и всички туристически билети за посещение на музеи, исторически и археологически забележителности.

Оптимистичният сценарий на Министерството на туризма за началото на тазгодишния летен туристически сезон в България е 1 юли, а песимистичният е да няма сезон, стана ясно от думите на Ангелкова. "Нашите срокове са за стартиране на късен летен сезон от 1 юли. За това индикации ни дава факта, че засега няма отказани резервации от партньорите, с които работим - големите туроператори и организации", каза Ангелкова.

По повод исканията за оставка тя заяви: "Разбирам напрежението предвид факта, че туризмът е сред най-сериозно засегнатите сектори. Разбирам очакванията всичко да става сега и веднага, но да се намери баланс е изключително трудно. Не искам да се остава с манипулации и внушения, че държавата нищо не прави и че министерството нищо не прави". 

Ангелкова изброи всички правителствени мерки до момента, от които може да се възползва туристическият сектор - схемата 60/40, грантовете за микрофирми между 3000 лв. и 10 000 лв., безлихвените кредити с гаранция от Българската банка за развитие.

Ангелкова посочи, че в понеделник ще се състои онлайн среща на министрите на туризма в ЕС. България, заедно с други държави, т. нар. възстановителен фонд, който да предостави средства за туристическия сектор. Целта е парите за туризма да са около 20% от всички средства за възстановяване от кризата в ЕС. "Правим всичко възможно заедно с обединени усилия да имаме тези общи мерки, включително и по отношение на поетапното отваряне на границите... Искаме да има единни правила, за да не се създава хаос", каза Ангелкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България