Туристическите пакети за новогодишните празници са поскъпнали с 11%

Около 480 хил. българи се очаква да пътуват по празниците

Туристическите пакети за новогодишните празници са поскъпнали с 11%

Цените на туристическите пакетите за новогодишните празници са се повишили с около 11 на сто спрямо миналата година в резултат от повишеното качество на продукта и по-високите заплати в бранша. Това каза пред бТВ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Прогнозата му е, че около 480 хил. души да пътуват по празниците, от които 120 хил. зад граница. За пътуванията в чужбина българите ще изхарчат около 59 млн. лв., като средната сума е малко под 500 лв. на човек, каза Драганов.

Коледните и новогодишни предложения са от две до четири нощувки. Пакетите в пет звездни хотели са почти изчерпани, каза Драганов.

Коледен пакет за две нощувки се предлага за около 300 лв. в Банско. В механите в стария град цената на новогодишния куверт варира от 100 до 150 лева. Куверт от 120 лв. включва телешко, свинско, пилешко, микс от салати, а пиенето е без ограничение – вино и ракия, каза Върбан Даков, собственик на механа в Банско.

В София средно кувертът за Нова година е около 100 лв., а за страната средната цена е 70 – 80 лв., каза Бранимир Миланов от Българската хотелиерско-ресторантьорска организация.

По думите му поговорката "Ден година храни" вече не важи, има силен контрол и няма как по празниците да се сервира застояла храна.

Драганов добави, че най-големият риск за измами са фирмите-фантоми, които предлагат подобни пакети, но след плащането на парите, не осигуряват нищо. Ако фирмата няма адрес, телефон и данни за контакт, значи нещо не е наред, предупреди той.

Споделяне

Още от Бизнес