Туристическите визи за руснаци и украинци стават многократни и едногодишни

Туристическите визи за руснаци и украинци стават многократни и едногодишни

Да се облекчи издаването на туристически визи за граждани на Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия се споразумяха в петък министрите на туризма Николина Ангелкова и на външните работи Даниел Митов, съобщиха от Министерството на туризма.

Така гражданите от тези страни, които вече са получавали български визи, ще получат отново  такъв документ със срок на валидност една години, който ще може да се ползва многократно, или пък ще имат право на краткосрочна двукратна виза.

Руснаци, украинци, беларуси, казахстанци, арменци и  грузинци, който пък притежават недвижими имоти у нас и също вече са посещавали страната ни, ще имат право на тригодишни многократни визи. Ако никога не са идвали у нас, ще получават едногодишна многократна виза.

Малолетните и непълнолетните граждани на посочените държави също ще ползват визови облекчения. Тези от тях, които желаят да посетят България с цел туризъм или организиран младежки лагер (обучение, спорт, културен обмен), ще получат краткосрочни многократни визи с валидност до 5 години. Срокът на валидност на тези визи няма да надвишава определената нормативна възраст, до която тези лица се ползват с правото на безплатни визи. Eдногодишни двукратни или многократни туристически визи ще ползват и лица с увреждания.

Срокът на валидност на всички издавани визи ще бъде съобразен с валидността на документите за пътуване.

Промените се правят, за да се насърчат туристите от тези страни преди активния туристически сезон и да се противодейства на негативната тенденция за спад на ранните записвания от тези страни за сезон лято 2015 г. Според данните спадът спрямо периода януари-ноември 2014 г. на руските туристи е с около 3%, а с около 8% на тези от Украйна.

Министерството на външните работи вече е изпратило указания до дипломатическите и консулските представителства за улесняване на процедурата по издаване на туристически визи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес