Туристическият бранш иска отпадане на Covid сертификата за външните зони на заведенията

Туристическият бранш иска отпадане на Covid сертификата за външните зони на заведенията

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при консумация на открито.

По този начин ще се подпомогне бизнесът, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените сертификатии. Ще бъде от полза и за клиентите, заяви заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не виждаме причина документ за преболедуван Covid-19, завършен ваксинационен курс, за достатъчно антитела или отрицателен тест да са необходими за хората, които искат да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крак, допълни той.

Според него изискването трябва да отпадне и за клиентите, които поръчват храна за вкъщи.

В момента ако решиш спонтанно да си вземеш докато вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за хапване, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, ако нямаш сертификат.

Друг случай - ако между две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, дори за апрески бара ти е нужен сертификат. Това допълнително намалява оборота и консумацията на бездруго закъсалия бизнес и е в ущърб на клиентите, каза Димитров.

При спазване на всички епидемиологични мерки и социална дистанция вече е доказано, че вирусът не се разпространява “на чист въздух”, е позицията на БХРА.

Сред доводите на национално представената организация с 36 регионални структури е и че много заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми части, които биха могли да бъдат използвани от тези клиенти.

От БХРА твърдят, че това е практика в много държави. Например в Солун заведенията работят в момента така.

Дори и само малка част от местата да се заемат или това да се случва единствено за кратки времеви интервали, промяната би помогнала на бизнеса, който е изправен до стената, посочват от БХРА. 

Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили дейността си кафенета и ресторанти никога не е имало досега от 90-те години на миналия век, каза Димитров . 

Повишените разходи, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането  на зеления сертификат при около 20% ваксинирано население  изиграха своята решаваща роля за приключване на този бизнес за много хора, заяви Димитров. Дадоха ни да работим де юре, но де факто няма възможност за работа, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес