Заради неводненията и сътресенията на руския пазар

Туристическият бранш очаква спад в приходите с 12%

Слънчев бряг

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от БТА.

Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи.

Негативната тенденция ще продължи и през лятото на следващата година, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора. Очакванията са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.

Лятото на 2015 г. се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. Тази година такава нагласа не е имало, защото 2013-та година е била успешна и туристите - доволни, коментира Драганов.

Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето, смята той.

Въпреки негативните тенденции тазгодишният туристически сезон няма да бъде загубен, коментира Драганов. Той смята, че ще приключи не по-зле от 2013-та. Легловата база през 2013 г е достигнала заетост от 97 на сто, което е причина да не може да се очакват ръстове в туризма от 20-30 на сто, каквито бяха през 2004-2008 г., аргументира се той.

Бизнесът иска спешно да бъде назначен ресорен заместник-министър. Правителството на Пламен Орешарски освен че извади от името на министерството туризма, остави ресора в началото на мандата си близо два месеца без заместник-министър, отбеляза Драганов.

По същия начин премиерът постъпи и в края на мандата си, уволнявайки заместник-министъра с ресор туризъм в последните часове. "Така че оценката на управлението на Орешарски по отношение на туризма, е едно негодно управление", каза Драганов.

Той обаче допълни, че проблемите са натрупани с години заради това, че управлението на туристическите атракции - публичната собственост, не е било припознато като важно за държавата от всички правителства досега. Не е и отчетено многократното искане на бизнеса да бъде създадено Министерство на туризма не за да се управляват хотелите и ресторантите, а за да се управляват публичните обекти публична държавна собственост, които имат еквивалент като стойност стотици милиарди евро.

Това пречи да постигнем сравнително нормална средна заетост на легловата база за ЕС, смята Драганов.

По думите му бизнесът очаква служебното правителство да подготви създаването на регистър на туристическите атракции публична собственост, описването на туристически зони и места и точки, което да е предпоставка за структурирането на отделно министерство на туризма, което да ги управлява. Парите за национална туристическа реклама за 2015 г. също трябва да са във фокуса на служебното правителството, с идеята да се предостави възможност за повече реклама за вътрешния туризъм, за да може да се компенсира 2015 г., която е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар.

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два-три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира експертът. Средната заплата в туризма се движи между 650 и 2500 лева с изключения под и над минимума.

Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е "от по седем дни в седмицата по 25 часа", каза Драганов.

По данни на Главна инспекция на труда най-много са констатираните нарушения при проверки на инспекторите в сектора "Търговия и ресторантьорство". Нарушенията са свързани със заплащането на труда, нерегламентиран извънреден труд, за работа без договори или сключени договори на непълен работен ден при полагане на труд на пълен.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?