Туристическият бранш плаши с протест, иска си зам.-министър Маринов

Туристическият бранш заплаши с национален протест, ако не бъде върнат на поста му Иво Маринов, чиято оставка като зам.-министър бе поискана ден по-рано от служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Маринов обясни, че мотивът бил, че няма да има заместник с такъв ресор, което обаче бе опровергано по-късно от икономическото ведомство. Очаква се в началото на следващата седмица да стане ясно кои ще са заместниците на Василев, като сред тях ще има и отговорен за туризма.

 

Въпреки това обаче от Софийския съвет по туризма заявиха, че предпочитат да работят с Маринов, тъй като “не може сега някой тепърва да влиза и да си търси кабинет; на нас ни трябва човек, който е работил по закона“ (за туризма, който бе приет в последния ден, преди да се разпусне парламентът и по който имат да се изготвят 11 нормативни акта – бел. ред.). Това заяви председателят на организацията Витан Иванов, цитиран от агенция “Фокус“. Според него Иво Маринов трябва да бъде върнат се върне на поста си, защото това е отговорност.

 

Друго притеснения на бранша е, че предстоят международни изложения в Русия, Германия и Румъния, които са важни за туристическия ни пазар и държавата трябва да е представена на високо ниво. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обясниха, че на започващото на 16 март в Москва туристическо изложение държавата ще бъде представлявана от директора на Дирекцията "Туристическа политика" в МИЕТ Мария Иванова. В борсата, която ще продължи до 19 март ще се включат осем български неправителствени организации, туроператори и туристически агенции. Те ще представят българските възможности не само за традиционни, но и специализирани услуги - морска и зимна ваканция, културен и религиозен туризъм, балнео, СПА и уелнес програми, селски и екотуризъм.

Споделяне

Още от България