Туристическият бранш в Банско на протест срещу концесионера

Проверки блокираха движението по пътя към ски зоната

Туристическият бранш в Банско на протест срещу концесионера

Туристическият бизнес в Банско изрази остро недоволството си срещу концесионера на ски зоната в Банско – "Юлен" в отворено писмо до министъра на туризма и местната власт и обеща мащабен протест в неделя пред началната станция на кабинковата линия.

Поводът е променените от концесионера условия за ползване на паркингите на долна и горна станция на лифта. До скоро бусовете имаха право на 15 минути безплатен престой, но вече са задължени да плащат по 12 лв. за всяко влизане.

Отделно "Юлен" твърди, че десетки бусове незаконно превозват туристи. Това доведе до масирани проверки на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и полицията, които блокираха движението по пътя към ски зоната в Банско.

Освен леките автомобили, бяха спирани и бусовете, които извозват туристи до и от планината.

Стотици скиори не можаха да стигнат до ски зоната по пътя, който е единствената алтернатива при голямото натоварване на кабинковия лифт през почивните дни.

Преди празниците, в края на работния ден в четвъртък, Министерството на околната среда и водите одобри плана за управление на Национален парк "Пирин" без да е необходимо извършването на екологична оценка. Планът е първа стъпка към разширението на ски зоната над Банско и изграждането на втора кабинкова линия.

Неправителствената организация "За да остане природа в България" обаве, че това решение ще бъде обжалвано в съда.

"Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни", се казва в разпространена позиция на "За да остане природа в България".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?