Туристическият бранш във Варна поиска регламентиране на проституцията

Трябва да има национален регламент за оказването на сексуални услуги, каза председателят на Варненската туристическа камара Марин Нешков в дискусия, посветена на употребата на алкохол, секс и опиати от чуждестранните гости, съобщи БТА.

Мнението му подкрепиха и другите участници в разговора. Директорът на туристическия колеж в града Стоян Маринов посочи, че през отминалото лято в "Златни пясъци" са отседнали около 500 000 туристи, половината от които в младежка възраст. По изчисления на експертите всеки от младежите е похарчил при престоя си поне по 100 евро за алкохол, а тези, които ползват опиати - и още толкова пари за тях. Неофициално се знае, че хотелите вземат такси за "вкарване" на проститутка от гостите, посочи Маринов.

По думите му сумите варират между 30 и 50 лева според категорията на хотела. Отделно клиентът плаща на проститутката. Грубите изчисления сочат, че за всички тези забавления през лятото само в комплекса "Златни пясъци" са се "завъртели" около 75 милиона евро, но съвсем малка част от тези пари са били обложени с данъци, коментираха специалистите.

Проституцията в България е била регламентирана до 1918 година, посочи Маринов. Той отбеляза, че има редица европейски държави, включително основните ни конкурентни дестинации - Турция и Гърция, които имат закони за секс-услугите.

 Кметът на Варна Кирил Йорданов коментира, че в момента режимът в страната е лицемерен - проституцията уж е забранена, но има голямо предлагане на такива услуги. По думите му държавата трябва да заеме ясна позиция. "Ако има забрана, тя трябва да се спазва, а нарушителите да се наказват, ако няма да има забрана - да се приеме закон, който да регламентира правилата", обобщи Йорданов.

Споделяне

Още от България