Туристическият бранш: Задължителният PCR тест за чужденци ни обрича на фалит

Туристическият бранш: Задължителният PCR тест за чужденци ни обрича на фалит

Ако се въведе задължителен PCR тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни, секторът ще бъде обречен на фалит. Това се посочва в обща позиция на Националният борд по туризъм и Българската туристическа камара за министъра на туризма Марияна Николова, с копие до здравния министър и председателя на Националния оперативен щаб.

Становището им е по повод думите на здравния министър Костадин Ангелов по време на срещата пре премиера в понеделник, че ще се предприемат действия за издаване на подобна заповед, за да намали максимално рискът от внасянето на новия вариант на коронавируса.

Според двете организации подобна мярка ще доведе до крах за зимния туризъм.

Превенцията на вируса може да бъде осигурена и с използване на бързи антигенни тестове, които да са на разположение на пристигащите туристи на граничните пунктове и в местата за настаняване, посочват те.

В позицията им се напомня, че хотелите в зимните курорти скоро отвориха, правейки редица разходи, свързани с изискванията и мерките срещу разпространение на вируса. До края на зимния сезон остават около 40 дни и хотелиерите разчитат на съседните на България страни, за да направят, макар и кратък сезон.

Според данни на борда по туризъм и бланшовата камара още с известяването на намерението за въвеждане на изискването са започнали анулации на резервациите.

Споделяне

Още от Бизнес