Туристическият съюз става собственик на хижа “Алеко“

След повече от 50-годишно безвъзмездно стопанисване на витошката хижа “Алеко“ Българският туристически съюз (БТС) става собственик на емблематичната четириетажна сграда в планината над София. Това съобщи правителствената информационна служба, след кабинетът на заседанието си в четвъртък реши да прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху хижата на БТС.

Министерски съвет взе решения и за още няколко имота и терена държавна собственост.

На община Каварна също безвъзмездно бе прехвърлен етаж от административна сграда с площ 316 квадратни метра, заедно с избено помещение и гараж. Преди това помещенията са се използвали от Националната агенция по приходите, но вече в тях ще се предлагат административни услуги на местната власт.

Община Шумен пък получава имот от близо 4 хил. кв. м, където е била разположена Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт "Христо Ботев". Сега кметството със свои средства ще преустрои сградата в детска градина, за да се покрие острата нужда от забавачки в граза.

Министерският съвет също така изключи чрез промяна на предназначението им, гори и земи от горския фонд, в размер на 0,405 дка... Те са разположени в землището на Шумен и са необходими за изграждане на елемент на техническата инфраструктура.

Изключването от горския фонд е възмездено и "Рила проект" ЕООД ще заплати цена за промяна на предназначението в размер на 877 лв. За извършване на компенсационно залесяване дружеството ще внесе в Националния фонд "Българска гора" 130.20 лв

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?