Туристите от Европа с повече потребителски права от 1 юли

Туристите от Европа с повече потребителски права от 1 юли

Пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции, вече имат повече потребителски права и гаранции в случай, че нещо с някоя от включените в пакета свързани услуги се обърка. Това съобщи пресслужбата на Европейската комисия по повод влизащите в сила от 1 юли нови правила за защита на туристите.

Така ако семейството си е организирало онлайн или офлайн почивката на принципа от едно място всички билети, нощувки, кола под наем или билети за атракционни, продавачът на свързаните услуги да е отговорен, ако нещо не е наред с някоя от услугите.

"Да резервирате почивката си онлайн е лесно, но ако нещо се обърка, искате да сте сигурни, че ще бъдете изцяло защитени. Новите правила за пакетните туристически пътувания вече са адаптирани към ерата на цифровите технологии и новите начини за резервиране на туристически ваканции. Пътуващите ще могат също така да се възползват от нови права и ще бъдат добре защитени в случай на несъстоятелност на оператора. С новите правила също така ще се въведат улеснения за туристическите предприятия, за да предлагат своите услуги отвъд националните граници", коментира Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

Вече туроператорите ще трябва да информират пътниците дали им предлагат туристически пакет или свързана пътническа услуга, както и да ги запознаят с основните им права чрез стандартни формуляри за данни. Те трябва да предоставят ясна информация относно особеностите и характеристиките на пакета, цената му и допълнителните такси.

Дружествата продаващи пакетни туристически ваканции ще трябва да връщат пари и обратно в родината им своите клиенти, ако изпаднат в несъстоятелност и това ще важи независимо, че друг например извършва пътническите услуги.

С новите правила пътуващите могат да отменят пакетната си туристическа ваканция по всякаква причина чрез заплащане на разумна такса. А без неустойка могат да правят това, ако избраната дестинация стане опасна, например поради въоръжени конфликти или природни бедствия, или ако стойността на пакета се покачи с над 8 на сто от първоначалната цена.

Когато пътниците не могат да се върнат от пакетната си туристическа ваканция, например в случай на природни бедствия, на тях ще им се предоставя настаняване до максимум три нощувки, ако  не могат да се върнат от ваканцията си навреме.

Споделяне

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?