Туристите също казаха “не” на Гърция

Остров Санторини

Туристическият сезон трябваше да е слънчевият лъч на надежда в затъналата в икономическа и политическа криза Гърция. Вместо това прогнозата е облачна. Резервациите на туристи от Германия и останалите европейски държави спаднаха драстично, съобщава "Уолстрийт джърнал".

Отдръпването трудно може да се приеме като изненада предвид възможността туристите да станат жертва на някой уличен протест или да останат блокирани в продължение на часове заради стачка.

Само за май предварително запазените летни ваканции са намалели с 1/3 на годишна база. И всичко това се случва на фона на интензивната рекламна кампания на балканската страна, която все още е без правителство.

Според данни на Асоциацията на гръцките туристически предприятия ранните резервации за летния сезон са намалели с 15% в сравнение с миналата година. По този начин рекордът от 16.4 млн. посрещнати туристи от миналата година остава непостижим, казва Андреас Андреадис, президент на асоциацията.

Разочароващ туристически сезон е последното нещо, от което Гърция се нуждае. Това перо от индустрията покрива една пета от икономическата активност в страната и осигурява работа на една шеста от заетите.

Ако спадът в записванията продължи, това ще означава, че 1.5 млн. туристи по-малко ще посетят страната, както и че 100 хил. сезонни работни места са в опасност. Всичко това ще доведе до още проблеми за изтънелия бюджет на Гърция.

В петък централната банка на Гърция съобщи, че приходите от туризма са намалели с 15% в първото тримесечие и се е свил броят на гостите от Германия и Великобритания, които са основни пазари за гръцкия туризъм.

Настроението в историческия квартал Плака в Атина е минорно. Един от продавачите разказва, че продажбите на сувенири са спаднали с между 50 и 60 на сто на годишна база. Тамара Таскалян коментира, че туристите се страхуват да идват в Атина и че чужденците смятат гърците за терористи.

Великобритания и Канада вече предупредиха гражданите си, пътуващи до Гърция, да стоят настрана от демонстрациите. През февруари пък протестиращите гориха германско знаме, което отблъсна много от германските туристи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?