Туристите в София нараснали с близо 6% през първото полугодие

Ежедневно в София могат да бъдат видяни групите на "София тур"

Регистрираните туристи в София за първите шест месеца на годината са 485 272, което е ръст от 5.7% в сравнение с година по-рано, сочат данните на Общинското предприятие "Туризъм", цитирани от БТА в неделя.

Повече от половината - 284 088, са чужденци, а 201 184 са посетителите от други градове на страната. Пикът на туристическите посещения в столицата е бил през юни. Чужденците са основно от Германия, Великобритания, Италия, Израел, Франция, както и съседните страни.

Нощувките на туристи в столицата през първото полугодие са 848 091, което е с 3.5 на сто повече в сравнение със същия период на 2014 г.

Събраният туристически данък на територията на Столична община до 31 август тази година е 990 373 лв, което е с 12% повече от същия период на миналата година.

Гостите на София посещават най-често храма "Св. София" и некропола, катедралата "Св. Александър Невски", Боянската църква и планината Витоша. Интерес предизвиква откритият през май 2013 г. подземен музей - Археологическото ниво на базилика "Св. София". Голям е интересът и към бившата царска резиденция "Врана", която е уникален с биоразнообразеието си парк.

От Столична община припомнят, че на националния празник 22 септември входът в общинските галерии и музеи е безплатен, както и всеки четвъртък, на 24-ти май, в Деня на детето и др. празници.

Става въпрос за подземния музей при базиликата "Св. София", мавзолей-гробница Княз Александър Батенберг, Парк-музей Врана, Софийска градска художествена галерия, галерия "Васка Емануилова", галерия-музей "Дечко Узунов" и Музея за историята на София, който отвори врати на 17 септември.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?