Туризъм с цел аборт - полякини търсят помощ в Германия

Туризъм с цел аборт - полякини търсят помощ в Германия

Мобилният на Януш Руджински звъни постоянно. Много полякини с нежелана бременност го търсят за помощ - и за възможността да направят аборт.

Лекар с богат опит, Руджински завежда отделението по гинекология в североизточния германски град Пренцлау.

Той е активен радетел за защита правата на жените в родната си Полша и поради това е добре познат там.

"Всяка жена има право на личен избор, да може да решава за себе си и за тялото си. Но в Полша те са лишени от него", каза доктор Руджински.

Законодателството за абортите в преобладаващо католическа Полша е едно от най-строгите в Европа. Тази процедура е разрешена само в три изключителни случая - ако жената е изнасилена, ако животът ѝ е в опасност или ако детето е с тежко увреждане.

И дори тогава много бременни полякини не получават помощ, каза Кристина Кацпура, директор на варшавската организация "Сдружение в защита на правата на жените и за семейно планиране".

Полските власти оценяват броя на ежегодно извършваните аборти в страната на 1000.

Полски лекари често пъти се позовават на правото си да решават по съвест как да постъпят и заявяват, че абортът е неприемлив за тях от морална гледна точка.

Защитниците на правата на жените твърдят, че така става и при изписването на противозачатъчни.

Страхът да не те разследват или да не станеш мишена на протести на противници на абортите е толкова голям сред полските лекари, че много от тях отказват да извършват тази процедура, заяви пред изданието "Нюзуик Полска" местен гинеколог.

Защитничката на правата на жените Кацпура заяви, че в резултат на тази ситуация много полякини отиват да направят аборт в чужбина, например в Германия.

"Там жените се чувстват по-добре обгрижвани", каза тя.

Доктор Руджински, който практикува в Германия от началото на 80-те години, а преди това е работил в Полша и Швеция, консултира между 20 и 25 полякини всяка седмица в клиниката в Пренцлау.

За да заплатят медицинските разноски в размер на около 400 евро, много от тях дават и последните си пари, казва той.

Клиники в Холандия и Австрия също така рекламират дейността си в интернет на полски. Във форуми в интернет полякините разменят информация за процедурата и свързаните с нея разходи.

Но не всяка може да си позволи да направи аборт в чужбина, заяви Кацпура.

Защитници на правата на жените предупреждават, че по-бедните жени и живеещите в селските райони често прибягват до домашни методи и рискуват живота си, защото не виждат друг изход.

Историята на жена от Източна Полша показва рисковете, които поемат някои от чисто отчаяние.

"За да абортира, вкарала тел през вагината до матката", заяви Руджински. "После вдигнала температура 40 градуса и получила остри коремни болки. Посъветвах я веднага да отиде в болница."

"След това повече не се свърза с мен. Не знам дали е жива."

Полското правителство, което има голяма подкрепа сред консервативните избиратели и е тясно свързано с Католическата църква, искаше да затегне още повече законодателния режим миналата година. Планираната забрана дори предвиждаше затвор за майки и лекари за прекратяване на бременност.

Но много полякини отказаха да приемат това и десетки хиляди излязоха на общонационални улични протести. Съпротивата принуди правителството да отстъпи - поне по въпроса за забраната на абортите.

Но управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) отново възнамерява да ограничи репродуктивните права на жените.

Според плановете на националконсервативната партия противозачатъчната таблетка, наричана популярно хапчето "за следващата сутрин", която в момента се продава свободно, вече ще е достъпно само с рецепта.

Противно на лекарското становище някои полски политици и духовници определят тази таблетка не като спешна контрацепция след секс без предпазни средства, а като средство за аборт.

"Това хапче не лекува, така че не е хапче, което те прави здрав, а хапче, което убива", каза политикът от ПиС Марек Суски.

Полският министър на здравеопазването Константи Радживил, лекар по професия, заяви в интервю за радио, че не би предписал спешна контрацепция дори на жена, която е била изнасилена.

"Все едно сме в Средновековието", каза доктор Руджински.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?