Туризмът иска евтини кредити с до 2% лихва

Туризмът иска евтини кредити с до 2% лихва

Туризмът има нужда от подкрепа чрез кредитиране, но не през търговските банки, защото нито една фирма в туризма няма добър кредитен рейтинг. Необходими са специални продукти, които да позволяват на туристическия бизнес с оглед на продължителността на Covid-19, гратисен период до 3 години и лихвени нива до 2% като подобни продукти могат да бъдат направени чрез Фонда на фондовете или ББР. Това обяви в сряда в своя позиция Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ).

Браншовата организация обединява 15 браншови и съсловни организации.

В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова, от АТИБ настояват за обща стратегия и координирани действия на кабинета, с които да се подпомогне оцеляването на туристическия бизнес в тежката ситуация, в която се намира заради ограниченията от мерките за неразпространение на Covid-19.

От АТИБ искат търговските банки да предоставят потребителски кредити при преференциални условия и на служители в туристическия сектор и допълват, че това сега не се случва, защото се приема, че туристическият отрасъл е рисков. Въпреки съобщеното от служебния кабинет, че няколко банки вече ще предлагат подобно финансиране, банките продължават да не изявяват подобна готовност, поне що се отнася до туристическия сектор.

Дори и тези банки, които евентуално са готови да отпуснат кредити на туристическия сектор, биха го направили при лихвен процент от 6-7 на сто, вместо очакваните от бизнеса 1,5-2 процента, за да се усети помощта на държавата, посочват от АТИБ. От организацията искат да се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години и погасителният план да е според възможностите на обслужване на съответния хотелиер.

Сред предложенията на АТИБ са още приемане на нормативен акт, на базата на който да се разреши общините да освобождават бизнеса една година след излизане от пандемията от заплащане на такси, наеми и цени на услуги, такса битови отпадъци и тротоарно право.

Споделяне

Още от Бизнес