Туризмът не иска да е претекст за бутафорни крепости

Догодина България и Румъния ще предлагат общи СПА-почивки

Бутафорната реконструкция на пернишката крепост "Кракра", беше финансирана с европари

Против разрушаването на културни паметници чрез реконструкции, които ги превръщат в нискобюджетен туристически продукт, се обявиха участниците във втория конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Сандански.

"В последните години се разрушават паметници с европейски средства, като се надграждат и облицоват с неестествени материали", коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от Дневник.бг. По думите му с тези реконструкции се изземват функциите на историци и археолози и така атракциите се превръщат в нискобюджетни продукти.

Това нанася щети на туризма, който и без това на много места по Черноморието вече се превърна в нискобюджетен, допълни Драганов и подчерта, че тази профанизация не трябва да се допуска при културното наследство. Той напомни, че такъв проблем е налице при крепостта "Кракра" над Перник, Созопол, Белчин баня и др.

Участниците в конгреса призовават да не се използва туризмът като оправдание за разрушаването на културните паметници. Те сравниха случващото се с навлизането на чалгата в много сфери на живота.

Според членовете на организацията решението е да не дострояват изкуствено и необосновано историческите паметници, а да се обяснява по-добре на туристите, така че тяхното въображение да "доизгражда" обектите.

Драганов посочи, че в СПА-туризма също има опити за подмяна на автентичността, като се предлагат продукти и процедури, които не са типични за България - процедури с вулканични камъни от Египет, азиатски масажи, руски бани и др. Всичко това на практика рекламира чужд продукт и руши уникалността на характерните за България неща.

Несериозно е, като ни питат в балнеологичните центрове какво лекуваме, да обясняваме, че се справяме с всичко, допълва Драганов.

В началото на май президентът на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) Густаво Араос изпрати писмо до Народното събрание, президента и правителството, за да предупреди, че културното наследство на България е застрашено, след като по европейски проекти се "социализират" културни паметници.

По време на конгреса в четвъртък бе представена и комбинирана СПА-почивка с отсядане в два курорта – едни български и един румънски, която се планира да се предлага от следващата година по европейския проект "Роман СПА"- Той обединява асоциации и СПА-курорти от България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Португалия и Румъния.  Тяхната цел е да съчетават пътувания и почивки по места, които едновременно предлагат балнеолечение и останки от времената на Римската империя.

Това е първият трансграничен пакет, останалите предлагат почивки само в отделните курорти. Резервациите за комбинираната почивка ще се правят онлайн, съобщи генералният секретар на проекта Йоахим Либер.

Българско-румънският пакет е за осем дни. Първите два от тях се предвижда туристите да отседнат в румънския балнеокурорт курорт Байле Херкулане,  а след това посещение на София и Вършец и отсядане в Хисаря. Предвидено е и пътуване до Пловдив и разглеждане на древните останки, като се отбелязва, че градът е определен за европейска столица на културата през 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?